У Британії з'явиться спецпредставник для нарощування виробництва зброї – Кемерон

У Великій Британії буде призначено нового спеціального представника, який відповідатиме за виконання планів зі збільшення національного військового виробництва.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон в інтерв'ю Sky News, перебуваючи з візитом у Львові 3 травня.

Міністр розповів, що завдання нового представника полягатиме в координації зусиль та співпраці з приватними оборонними компаніями, такими як BAE Systems, Thales та Babcock, щоб підвищити темпи та масштаб виробництва військової продукції.

«Існує спеціальна стратегія у сфері боєприпасів вартістю 10 млрд фунтів стерлінгів, яка забезпечить нарощування виробництва. Але я вважаю, що ми можемо піти ще далі, призначивши спеціального посланця з питань оборони, який мав би повноваження від прем'єр-міністра, щоб переконатися, що ми укладаємо дворічні угоди з постачальниками озброєнь, тому що нам потрібно не лише надавати більше озброєнь Україні, але й нарощувати власні запаси», – заявив глава британського МЗС.

Кемерон уточнив, що новий спецпредставник не буде аналогом лорда Бівербрука, який у роки Другої світової війни був відповідальним за збільшення виробництва літаків. Його завдання полягатиме у спілкуванні з виробниками та у забезпеченні їхньою підтримкою у фінансуванні довгострокових проектів.

При цьому Кемерон наголосив, що здатність представника надати гарантії фінансування багаторічних контрактів на постачання боєприпасів стане ключовою. Це також допоможе знизити витрати на виробництво.

«Потрібно, я вважаю, мати прямий контакт з прем'єр-міністром, щоб гарантувати, що ми робимо це (виробництво зброї – ред.) національним пріоритетом, яким воно, безумовно, є», – додав глава МЗС Британії.

Нагадаємо, у квітні прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак заявив, що Британія переводить свою оборонну промисловість на «військові рейки» і до 2030 року країна збільшить оборонні витрати до 87 млрд фунтів стерлінгів на рік.

Цього тижня Девід Кемерон, перебуваючи в Києві, заявив, що Україна може атакувати росію зброєю Британії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО