Президенти Бразилії та ПАР не братимуть участі у Саміті миру – ЗМІ

Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва відмовився від участі у Саміті миру по Україні, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії.

Про це повідомляє CNN Brasil.

Лулу запрошував уряд Швейцарії: зокрема канцлер країни Ігнасіо Кассіс дуже наполягав на присутності президента Бразилії на зустрічі.

Але, за словами бразильських дипломатичних джерел, Лула та міністр закордонних справ Бразилії Мауро Вієйре зустрілися цього тижня і вирішили, що делегацію, яка представлятиме країну на саміті, не очолюватиме президент. Хто ж її очолить – невідомо.

Як пише CNN, у Бразилії дійшли висновку, що «немає сенсу брати участь у саміті, який не представляє обидві сторони конфлікту».

Президент ПАР Сиріл Рамафоса, як повідомляє Daily Maverick з посиланням на його представника, теж не приїде на саміт через «через післявиборчі процеси». Але країна «когось відправить».

Нагадаємо, президент Бразилії відомий своїми суперечливими висловлюваннями щодо війни в Україні. Він заявляв, що «конфлікт» в Україні не має військового рішення, а також, що «ні путін, ні Зеленський» не готові обговорювати мир.

Крім того, минулого року Лула да Сілва побачив «глобальну втому» від війни в Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО