Голова Держенергонагляду спрогнозував зменшення кількості графіків відключень світла

Певне потепління у найближчі декілька днів може призвести до зменшення дефіциту генеруючих потужностей в енергосистемі та зменшення кількості впроваджених графіків обмежень.

Про це в етері телемарафону розповів голова Державної інспекції енергетичного нагляду Руслан Слободян.

«Ці відключення, які ми спостерігаємо впродовж останніх кількох діб, значною мірою пов’язані із певним похолоданням. Хоча першочерговою причиною є пошкодження великої кількості маневрової генерації внаслідок ракетно-дронових атак. Протягом останніх двох місяців було 5 таких масованих атак, які завдали збитків і руйнувань», – зазначив він.

Однак впродовж наступних кілька днів очікують певне потепління, що може призвести до зменшення дефіциту генеруючих потужностей в енергосистемі. Відповідно, можна очікувати зменшення кількості впроваджених графіків обмежень.

Проте, за словами Слободяна, у майбутньому повністю уникнути відключень не вдасться.

«Прогнозуємо їх суттєве зменшення, але повністю їх уникнути, на жаль, не вдасться. Зменшення відключень також ми очікуємо за рахунок того, що зараз настає період збільшення генерації сонячними електростанціями. Тому принаймні впродовж денних годин дефіцити генеруючих потужностей не очікується», – додав голова Держенергонагляду.

Нагадаємо, в Україні запровадили аварійні графіки відключення електроенергії, оскільки українці почали використовувати обігрівачі через значне похолодання в країні.

У п'ятницю, 17 травня, діятимуть графіки погодинних відключень як для побутових, так і для промислових споживачів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО