Євлаш розповів, яку роль на полі бою відіграє шведський літак ASC 890

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення AWACS (ASC 890), які Україна отримає від Швеції, значно посилять винищувачі F-16.

Про це повідомив речник командування Повітряних сил України Ілля Євлаш в ефірі телемарафону 30 травня.

«Цей літак унікальний у своєму роді. Це свого роду AWACS, який усі знають. Літак, який є літаючим радаром, який допомагає висвітлювати і виявляти цілі. Такий літак є у росіян. Двоє з них ми вже знищили. Це дозволить нам виявляти цілі такі як, наприклад, «шахеди», коли вони намагаються десь сховатися в гирлах річок, він бачитиме їх зверху, підсвічуватиме», – сказав Євлаш.

За його словами, також за допомогою літака ASC 890 Сили оборони зможуть виявляти ще на підступах російські ракети та ворожі літаки.

«Також ми будемо виявляти на ранніх ще підступах ракети, ворожі літаки, у тому числі цей літак може фіксувати станції ворога радіолокації, може виявляти його координати, що зазвичай допоможе нашим системам і літакам, у тому числі F-16, який стане потужним його підсиленням», – додав Євлаш.

Прессекретар прем'єр-міністра Швеції Том Самуельссон у себе у Twitter уточнив, що Україна отримає два літаки ACS 890.

«До пакету входять два літаки повітряного спостереження та управління (ACS890), які допомагатимуть Україні ідентифікувати цілі на великій відстані», – написав він.

Нагадаємо, 29 травня Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги Україні. У ньому, серед іншого, будуть літаки радіолокаційної розвідки та наведення ASC 890.

Також очікується, що влітку Україна отримає перші винищувачі F-16.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО