Зеленський підписав третю за сьогодні безпекову угоду: Україна отримає ще 1,2 млрд допомоги

Президент Володимир Зеленський та прем'єр Норвегії Йонас Гар Стере підписали Угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокової підтримки.

Про це повідомляє пресслужба Зеленського.

Цього року Норвегія надасть Україні щонайменше 13,5 млрд норвезьких крон (близько 1,2 млрд євро) військової допомоги. На довгострокову програму підтримки Норвегія заклала майже 6,4 млрд євро на 2023-2027 роки.

В угоді йдеться, що Норвегія допомагатиме Україні розвивати можливості у сфері сучасних бойових літаків, зафіксовано чітку готовність передати винищувачі F-16.

Також Норвегія продовжуватиме надавати Україні комплексні системи протиповітряної та протиракетної оборони, включаючи систему NASAMS.

Україна та Норвегія працюватимуть над поглибленням оборонно-промислової співпраці. Зазначається, що країна змінила політику для спрощення поглибленої співпраці в оборонній промисловості та прямого продажу військового обладнання Україні.

«Норвегія продовжуватиме підтримувати поточні зусилля України щодо проведення реформ та її європейський шлях. Норвегія підтверджує свою підтримку вступу України до Європейського Союзу. Норвегія вкотре стверджує, що Україна належить до євроатлантичної сім'ї та стане членом НАТО», – йдеться у документі.

Невоєнні блоки угоди стосуються підтримки Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків, притягнення агресора до відповідальності, а також допомоги в економічному відновленні, гуманітарному розмінуванні, захисті критичної інфраструктури та боротьбі з російською пропагандою.

Нагадаємо, сьогодні також було підписано аналогічні угоди зі Швецією та Ісландією.

Раніше головнокомандувач Збройних сил Норвегії Ейрік Крістоферсен заявив, що підтримка України є головним пріоритетом його країни на цей рік.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО