Столтенберг запропонує країнам НАТО виділяти 40 млрд євро на допомогу Україні щорічно – Reuters

Читать на русском
Для фінансування військової допомоги Україні генсек НАТО Єнс Столтенберг пропонує союзникам виділяти мінімум 40 млрд євро на рік.
Фото: nato.int

Глава НАТО Єнс Столтенберг під час зустрічі міністрів закордонних справ держав-членів блоку має намір попросити їх щорічно виділяти щонайменше 40 мільярдів доларів військової допомоги Україні.

Про це повідомляє Reuters.

«Нам потрібно підтримувати цей нинішній рівень підтримки як мінімум, щоб забезпечити передбачуваність, яка потрібна Україні, стільки, скільки це буде необхідно», – зазначило джерело агентства в НАТО.

Співнозмовник Reuters додав, що союзники надавали близько 40 млрд євро на рік після повномасштабного вторгнення росії в лютому 2022 року.

Пропозиція Столтенберга обговорюватиметься на зустрічі глав МЗС країн НАТО сьогодні, 31 травня.

Нагадаємо, на початку квітня зі ЗМІ стало відомо, що Столтенберг запропонує країнам НАТО створити фонд внесків для України на 100 млрд. Повідомлялося, що сума мала бути розрахована на п'ять років.

Але план Столтенберга відразу викликав неоднозначну реакцію з боку міністрів закордонних справ країн Альянсу. Наприклад, Угорщина вже заявила, що не братиме у ньому участі.

Україна заявила, що такий масштабний план навряд чи вдасться реалізувати.

Наприкінці травня в НАТО зажадали від Столтенберга більшої ясності щодо плану підтримки України на 100 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: