У МЗС розповіли, для чого путін зробив заяву про нібито готовність закінчити війну

Володимир путін своїми заявами про нібито готовність до мирних переговорів намагається виставити себе в ролі миротворця, щоб просувати варіанти завершення війни, що підривають основи міжнародного права.

Про це йдеться у заяві міністерства закордонних справ України.

Там зазначили, що путін запропонував свій варіант «мирного плану» не просто так. Його ціль – ввести в оману міжнародне співтовариство та розколоти єдність країн світу довкола цілей і принципів Статуту ООН.

«Всі озвучені путіним ультиматуми вже багато разів лунали з Москви і нічого нового в цих чергових заявах немає. Водночас показовим є час їхнього озвучення. Закидаючи такі сигнали в інформаційний простір напередодні проведення інавгураційного Глобального саміту миру в Швейцарії, путін переслідує тільки одну мету: завадити участі лідерів і країн в цьому саміті», – заявили у МЗС.

Там також висловили впевненість, що всі миролюбні країни, які поважають Статут ООН, не дадуть Кремлю ввести себе в оману та візьмуть участь у Глобальному саміті миру.

«Участь якнайбільшої кількості країн і міжнародних організацій в інавгураційному Глобальному саміті миру є критично важливою для того, щоб змусити Росію відмовитися від ультиматумів і перейти до добросовісних переговорів щодо завершення війни, а не пропагандистських заяв під прикриттям жахливих ракетних обстрілів України», – підсумували у відомстві.

Нагадаємо, сьогодні путін заявив, що ЗСУ мають бути повністю виведені з Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей для початку переговорів щодо припинення вогню. За його версією, це, а також відмова України від НАТО, нібито призведе до «остаточного завершення» війни.

Раніше президент Володимир Зеленський попереджав, що росія розробила план зі зриву Глобального саміту миру, який відбудеться 15-16 червня. ЗМІ повідомили, що кількість країн та організацій, які підтвердили свою участь у саміті, скоротилася.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО