МКС розцінює кібератаки рф на Україну як потенційні воєнні злочини – Reuters

Прокурори Міжнародного кримінального суду в Гаазі розслідують російські кібератаки на українську громадянську інфраструктуру як можливі воєнні злочини.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

За даними ЗМІ, прокурори МКС та українські правоохоронці працюють над розслідуванням «кібератак, скоєних з початку повномасштабного вторгнення» у лютому 2022 року.

У Гаазі вивчають кібератаки на інфраструктуру України, які поставили під загрозу життю людей, порушивши електро- та водопостачання, перервавши зв'язок із службами екстреного реагування або вивівши з ладу мобільні служби передачі даних.

Два інші джерела стверджують, що представники МКС розглядають варіант із розслідуванням інцидентів, які сталися ще починаючи з 2015 року. Наразі Україна збирає докази на підтримку розслідування прокурора МКС.

«Прокуратура МКС відмовилася від коментарів у п'ятницю, але раніше заявляла, що має юрисдикцію розслідувати кіберзлочини. Вона також заявила, що не може коментувати питання, пов’язані з поточними розслідуваннями», – зазначено в публікації.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав міжнародний ордер на арешт російського президента володимира птіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації українських дітей.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, кого Міжнародний кримінальний суд звинувачував у злочинах та на якій стадії перебувають справи.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО