Президент Польщі Дуда розкритикував Лукашенка за допомогу рф та гібридні атаки

Президент Польщі Дуда назвав самопроголошеного керівника Білорусі Олександра Лукашенка «лялькою путіна» та заявив, що Мінськ бере участь у війні проти Україні на боці рф.

Про це польський лідер заявив на Глобальному саміту миру у Швейцарії.

Під час своєї промови Дуда зазначив, що саме білоруський диктатор Лукашенко дозволив росії напасти на Україну.

Дуда нагадав про пригнічення Лукашенком його власного народу, а також те, що він дозволив російській армії напасти на Україну з білоруської території. Згадав Дуда і про низку гібридних атак проти Польщі та країн Балтії.

«Тільки росія винна за війну. Але це не означає, що росія діє сама. Я тепер звертаюсь до ролі, яку лялька путіна Лукашенко відіграв у цій війні. Він не лише дозволив армії рф напасти на Україну з території Білорусі, але й ініціював низку гібридних атак проти Польщі та Балтійських держав. Атак, які тривають понад 3 роки», - сказав Дуда.

Дуда підкреслив, що Україна як жертва агресії має право захищатися будь-яким способом, який дозволяє міжнародне право. Польський президент вважає, що дорога до тривалого миру буде довгою і сповненою викликів. Він схвалив рішення організаторів заходу сфокусуватися на Саміті миру на «менш контраверсійних питаннях».

Нагадаємо, у швейцарському Бюргенштоці розпочалося перше пленарне засідання Глобального саміту миру. Зі вступними промовами його розпочали президент України Володимир Зеленський та голова Швейцарії Віола Амхерд. Зокрема, за словами Зеленського, на заході розглянуть три ключові пункти формули миру, які підтримують всі учасники саміту.

Як відомо, напередодні військові росії та Білорусі почали відпрацьовувати спільне бойове застосування нестратегічної ядерної зброї.

Також стало відомо, що Білорусь у період загострення ситуації у Нагірному Карабаху у 2018-2022 роках постачала Азербайджану озброєння та надавала військову допомогу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО