Зеленський розповів, за яких умов готовий до перемовин з росією

Присутність представників росії на другому саміті миру буде свідчити про те, що Кремль готовий до перемовин щодо закінчення війни в Україні.

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час прес-конференції за результатами Саміту миру.

Згідно з його словами, багато країн хотіли залучення представників рф на першому саміті миру. Але одночасно більшість країн «не хоче навіть тиснути їм руки».

Як зазначив президент, «росія блокувала будь-які ініціативи ще перед повномасштабним вторгненням. Тому було обрано правильний процес – Саміт миру».

«Було майже 200 мінських зустрічей, де не було вирішено жодного питання. Росія все блокувала. Чому? Бо не вигідно було завершувати війну. Тому обрано правильний процес - саміт миру, а потім розробка детального плану, а потім цей план буде передано Росії. І тоді побачимо, чи готові вони до завершення війни», - сказав президент.

За словами Зеленського, тиснути на росію, аби вона завершила війну можна двома шляхами.

«Перший шлях – дипломатичний. Це саміт миру, потім зустрічі, спільний план. Це цей шлях», – зазначив він.

Він зауважив, що присутність росії на другому саміті миру буде свідчити про те, що країна-агресор готова до закінчення війни.

«Що стосується перемовин. То росія хоч завтра може почати з нами переговори, не чекаючи нічого, якщо вийдуть з наших територій. Це є повагою до статуту ООН», - заявив він.

Нагадаємо, у неділю, 16 червня, учасники першого Глобального саміту миру у швейцарському Бюргенштоці погодили спільне комюніке. При цьому, президент Володимир Зеленський анонсував другий Саміт миру.

Голова Єврокомісії також назвала за якої умови можливі переговори з росією.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО