ПАРЄ засудила намір рф знищити українську культурну ідентичність на окупованих територіях

Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Протидія стирання культурної ідентичності під час війни та миру», в якій визнала геноцидний намір рф у знищенні української культурної спадщини.

Про це повідомила народна депутатка, член постійної делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук у Facebook.

Документ підтримали 103 депутати європейського органу. У ньому зазначено, що ПАРЄ засуджує систематичну політику русифікації, що здійснюється рф з 2014 року на окупованих територіях України, включаючи заперечення української культурної ідентичності, мови, літератури та історії.

«Чітко закріплено, що навмисне знищення культурної спадщини та стирання культурної ідентичності в Україні є воєнними злочинами, злочинами проти людяності та свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українську національну ідентичність», – зазначила Кравчук.

Крім того, у ПАРЄ затвердили правку щодо утисків корінних народів рф.

Резолюція закликає посилити санкції проти росії, а також розширити сферу свого правового регулювання, включивши до неї порушення проти культурної спадщини, зокрема культурні чистки.

Нагадаємо, вчора Європейський суд з прав людини визнав, що уряд України довів існування систематичних порушень наших громадян із початку окупації росією Криму у лютому 2014 року.

Раніше повідомлялося, що ПАРЄ не визнала легітимність путіна і назвала російські НПЗ законною ціллю для ЗСУ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО