Оновили дані, але не пройшли ВЛК: у Міноборони відповіли, чи буде окремий штраф (оновлено)

У Міноборони України пояснили, що буде з тими, хто оновив свої дані, але не пройшов ВЛК, якщо все ж таки отримав повістку.

Деталі озвучив директор департаменту кадрової політики Міноборони України Марк Андрусяк.

За його словами, військовозобов'язані, які оновили свої дані, але не пройшли ВЛК, хоча отримали направлення, можуть отримати окремий штраф. Як сказав Андрусяк, це окремі правопорушення, за які мають накладатися окремі штрафи.

«Законом передбачено, що оновлення даних громадянами – це окремий вид військового обов'язку. Крім того, в статтю 21 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію додано ще один обов'язок громадян – проходження медичного огляду для визначення ступеня придатності до проходження військової служби. Таким чином, це два різні так званих виконання військового обов'язку. Законодавством передбачено, що за окремі правопорушення повинні накладатися окремі штрафи», – пояснив він.

У Міноборони пізніше нагадали, що при оновленні даних проходження військово-лікарської комісії не вимагається. Проходження ВЛК необхідне лише після отримання повістки на проходження військово-лікарської комісії.

Нагадаємо, з 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію. Українцям надали два місяці на оновлення даних. Зробити це також можна у Резерв+.

Військовозобов'язані українці, які не оновили дані до 17 липня, можуть отримати штраф від 17 до 25 тисяч грн.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО