Деякі країни ЄС розглядають можливість відкриття посольств в Афганістані – Bloomberg

Декілька європейських країн розглядають можливість відкрити свої посольства в Афганістані, що означатиме дипломатичне визнання «Талібану» через три роки після захоплення влади.

Про це із посиланням на джерела пише Bloomberg.

Зокрема, Італія вже відправляла до Кабулу місію зі своїми розвідувальними службами. Міністр закордонних справ Антоніо Таяні підтвердив, що посол, який зараз працює в Досі, Катар, відвідав Кабул.

При цьому офіційні особи Франції, Німеччини та Великої Британії заявили, що не планують найближчим часом відкривати свої місії у Кабулі.

Наразі в країні закриті всі європейські посольства, хоча Євросоюз має делегацію в країні, а США підтримують зв'язок через представництво Катару. Єдина країна з «Великої сімки», яка має посольство в Афганістані, — Японія.

Високопоставлений європейський дипломат заявив, що думка офіційних осіб у Брюсселі змінилася у бік визнання необхідності фізичної присутності в країні для реалізації проєктів розвитку, захисту прав жінок та встановлення стратегічної присутності.

Нагадаємо, ЗМІ ще восени 2021 року писали, що Євросоюз планує знову відкрити дипломатичну місію в Афганістані, щоб допомогти у захисті прав людини.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО