Набула чинності норма мовного закону про мову друкованих медіа

У вівторок, 16 липня, для місцевих друкованих медіа набула чинності стаття 25 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка регламентує використання ними державної мови.

Про це повідомила пресслужба мовного омбудсмена.

У омбудсмена нагадали, що починаючи з липня 2019 року в Україні було сім хвиль імплементації: українська стала обов'язковою для більшості сфер – реклами, освіти, культури, обслуговування, транспорту, охорони здоров'я.

«І сьогодні, на п'яту річницю закону, стартує восьма хвиля – набирає чинності 25 стаття, яка регламентує застосування державної мови місцевими друкованими медіа», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, згідно зі статтею №25 наявність версії державною мовою для всіх друкованих медіа в Україні є обов'язковою, а якщо є версії іншими мовами, вони повинні мати однакову назву, зміст, обсяг та спосіб друку, а їх випуски – мати однакову нумерацію порядкових номерів та видаватися в один день.

Також поширення за передплатою друкованих медіа, виданих недержавною мовою, допускається за умови забезпечення можливості передплати в Україні такого ж видання державною мовою.

Крім того, у кожному місці розповсюдження (газетні розкладки в метро, ​​на вокзалах, у супермаркетах, на АЗС) друковані медіа державною мовою повинні становити не менше 50% назв друкованих медіа, що розповсюджуються в цьому місці.

При цьому низка вимог не поширюється на друковані ЗМІ, що видаються виключно кримськотатарською мовою або іншими мовами корінних народів України.

Нагадаємо, у січні 2021 року сфера обслуговування перейшла українською мовою. Минулого року омбудсмен закликав не спекулювати на мовній темі та не пропагувати «дві України».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО