У Венесуелі спалахнули масові протести: тисячі людей вийшли на вулиці на мітинги

У понеділок, 29 липня, у кількох містах Венесуели спалахнули масові багатотисячні протести після того, як лідера країни Ніколаса Мадуро оголосили переможцем на президентських виборах.

Про це повідомляють APNews та канал CNN.

Як зазначається, невдовзі після того, як Національна виборча рада, яка є лояльною до правлячої партії Мадуро, оголосила, що він виграв третій шестирічний термін, розлючені протестувальники почали маршувати вулицями Каракаса та інших міст Венесуели.

У столиці Каракасі сили безпеки застосували сльозогінний газ для розгону великого натовпу протестувальників. Деякі з них кидали в поліцейських каміння та інші предмети.

Венесуельська правозахисна організація PROVEA заявила, що озброєні групи, які підтримують Мадуро, стріляли в мирних демонстрантів.

Також повідомляється про протести в інших містах, включаючи Маракай, де опозиційна активістка Естефанія Натера розповіла, що люди вийшли на вулиці, «щоб кричати і вимагати сказати правду, тому що ми знаємо реальні результати». У прибережному штаті Фалькон демонстранти повалили статую Мадуро.

Водночас Мадуро заявив, що у Венесуелі «знову намагаються здійснити державний переворот фашистського та контрреволюційного характеру».

«Ми вже знаємо цей фільм, і цього разу не буде жодної слабкості. Закон Венесуели буде поважатися», — сказав він.

Деякі протестувальники намагалися заблокувати автомагістралі, в тому числі ту, яка з’єднує столицю з портовим містом, де знаходиться головний міжнародний аеропорт країни.

Офіційні особи відклали публікацію детальних підрахунків голосів на недільних виборах після того, як оголосили Мадуро переможцем, який набрав 51% голосів, у порівнянні з 44% дипломата у відставці Едмундо Гонсалеса.

Нагадаємо, у 2018 році під час святкування створення Боліварської національної гвардії на Мадуро було скоєно невдалий замах – поряд із президентською ложею вибухнув безпілотник.

Відповідальність за те, що сталося, взяло на себе місцеве угруповання «Фланелеві солдати».

Окрім цього, у грудні 2023 року Венесуела оголосила мобілізацію та заявила про анексію території Гаяни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО