Обмін ув'язненими може посилити у влади рф відчуття безкарності – правозахисники

Масштабний обмін ув'язненими між росією та західними країнами залишив «гіркий присмак» – він може посилити у російської влади відчуття безкарності.

Про це заявив заступник генерального секретаря німецького відділення міжнародної правозахисної організації Amnesty International Крістіан Мир, повідомляє AP.

«Вбивця та інші злочинці, засуджені справедливим судом, тепер виходять на волю в обмін на людей, які просто скористалися своїм правом на свободу вираження думок», – зазначають правозахисники.

«Російський уряд може відчути сміливість здійснювати подальші політичні арешти та порушення прав людини, не побоюючись наслідків», – додав Мир.

Проте організація, як йдеться в офіційній заяві, вважає звільнення правозахисників, активістів і журналістів важливим кроком – їхнє переслідування було кричущою несправедливістю.

«Хоча їхнє звільнення є важливим кроком, воно не повинно залишатися поодиноким епізодом. Правильний шлях уперед – це демонтаж російської системи політичних репресій, а не торгівля людьми», – йдеться у заяві.

Росію закликали звільнити й інших затриманих із політичних мотивів.

Нагадаємо, 1 серпня у турецькій Анкарі пройшов масштабний обмін ув'язненими між росією, США, Німеччиною, Польщею, Словенією та Норвегією. У ньому брали участь 26 людей. Росія, зокрема, звільнила журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича, політика Володимира Кара-Мурзу, колишнього морпіха Пола Вілана та журналістку Алсу Курмашеву.

Німеччина, зокрема, передала рф Вадима Красікова – вбивцю колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО