Україна створить зону безпеки на території Курщини: подробиці

Сили оборони України вже працюють над створенням зони безпеки в Курській області росії. Планується відкрити гуманітарні коридори з обох боків, а також дозволити допуск міжнародних організацій.

Про це повідомила віце-прем'єр-міністерка Ірина Верещук у середу, 14 серпня.

«З метою захисту прикордонних областей України (насамперед прикордоння Сумщини) Сили Оборони України створюють зону безпеки на території рф, прилеглій до території України», – написала вона.

Міністерка зазначила, що в межах цієї зони залишилися цивільні росіяни. Вони знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права, якого Україна повністю дотримується.

У зоні безпеки в Курській області планується:

  • Проведення гуманітарних операцій з метою підтримки цивільних осіб у межах зазначеної зони.

  • Відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільних осіб: як у бік Росії, так і у бік України.

  • Допуск міжнародних гуманітарних організацій до зазначеної зони з метою гуманітарного реагування, а також моніторингу гуманітарної ситуації.

В свою чергу президент Володимир Зеленський повідомив, що провів ще одну нараду щодо ситуації в Курській області рф.

«Обговорили ключові питання. Безпека, гуманітарна допомога, створення за потреби військових комендатур», – розповів президент.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що перші українські журналісти вже відвідали Суджу в Курській області рф після приходу ЗСУ.

За останніми даними, під контролем ЗСУ перебувають понад 70 населених пунктів в Курській області. Головком ЗСУ Олександр Сирський сьогодні доповів Зеленському, що у Суджі наші воїни вже провели зачистку ворога.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО