Курська область серед інших регіонів росії: головні цифри

Читать на русском

Українські військові продовжують просуватися в Курській області росії. За словами президента Володимира Зеленського, станом на 13 серпня під нашим контролем перебувало 74 населені пункти. А сьогодні головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доповів про повну зачистку міста Суджа. «Слово і діло» вирішило подивитись, які соціально-економічні показники демонструє Курська область порівняно з іншими російськими регіонами.

Курська область входить до складу Центрального федерального округу росії, площа регіону становить 29,9 тисячі квадратних кілометрів.

За останніми даними, у Курській області проживає 1 млн 67 тисяч осіб – серед 83 суб'єктів росії це 46-е місце. Майже половина населення області сконцентрована у трьох найбільших містах – обласному центрі Курську, Залізногірську та Курчатові (там розташована АЕС).

З понад мільйона населення 554 тисячі – працездатного віку (43 місце в рф), 371 тисяча – пенсіонери (41 місце).

Середньодушові грошові доходи населення оцінюються в 37,6 тисяч рублів на місяць – за цим показником Курська область 31-а в росії.

Економіка Курської області ґрунтується на трьох основних галузях – сільське господарство, енергетика та металургія. Крім того, розвинені електроенергетика, чорна металургія, машинобудування та металообробка, хімічна та нафтохімічна, харчова промисловість.

Найбільшими підприємствами області є Курська АЕС (докладніше про неї – на інфографіці «Слово і діло») та Михайлівський гірничо-збагачувальний комбінат (видобуток та збагачення залізняку). До речі, видобуток корисних копалин в області оцінюється в 106,8 млрд рублів на рік (26 місце по країні).

У Курській області 2 млн 437 тисяч гектарів сільськогосподарських земель. У регіоні вирощують зернові культури, сою, соняшник, ріпак, льон.

Загалом Курська область посіла 13 місце в інтегральному рейтингу соціально-економічного розвитку російських регіонів (дослідження Фонду розвитку громадянського суспільства за підсумками 2023 року).

При оцінці регіонів враховувалися дані економічного і соціально-економічного становища. Зокрема, серед соціально-економічних критеріїв враховували загальну чисельність населення та середньомісячну зарплату.

Нагадаємо, у МЗС заявили, що метою операції України в Курській області не є захоплення чужих територій.

Видання Economist із посиланням на джерела писало, що метою операції ЗСУ може бути створення «буферної зони» на кордоні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: