Зеленський зареєстрував законопроєкти про ратифікацію Римського статуту

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти №0285 и №11484, які передбачають ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Картки документів була зареєстрована у Верховній Раді 15 серпня.

Документ №0285 передбачає підтвердження визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду.

«Після набрання чинності для України Римським статутом Україна набуде повноправного членства в Міжнародному кримінальному суді та братиме участь у роботі Асамблеї держав – учасниць Римського статуту, зможе подавати кандидатури для обрання суддів та прокурорів Міжнародного кримінального суду», – вказано у пояснювальній записці.

А законопроєкт №11484 спрямований на приведення положень Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у відповідність до норм Римського статуту та забезпечення кримінально-правового переслідування за найбільш тяжкі міжнародні злочини (злочин геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та військові злочини).

Нині Римський статут ратифікований 124 країнами. Останньою цьогоріч долучилася Вірменія.

31 країна, серед яких і Україна, підписали Статут, але не довели справу до кінця і не ратифікували його у своїх парламентах. Конституційний суд України у 2000 році навіть визнавав документ неконституційним, проте в рамках судової реформи цю колізію з українського законодавства прибрали. Втім, ніхто не поспішав поставити крапку в цьому питанні, і Україна досі не стала країною-членом Римського статуту.

Саме Міжнародний кримінальний суд, заснований Римським статутом, видав ордери на арешт путіна та інших російських злочинців. Офіційний Київ досі не міг напряму ініціювати жодного питання в МКС і не мав впливу на його рішення. Після ратифікації Статуту Україна зможе брати участь у засіданнях МКС.

Коли країна стає членом Римського статуту, вона не лише може домагатися переслідувань чужих громадян за злочини на своїй території, а й робить своїх громадян підзвітними МКС за міжнародні злочини на території інших держав.

Раніше ми розповідали, кого Міжнародний кримінальний суд звинувачував у злочинах і на якій стадії перебувають справи.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО