Україна та Британія продовжили угоду про безмитну торгівлю

Сьогодні, 22 серпня, Верховна рада ратифікувала угоду між Україною та Британією про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство. Вона передбачає режим безмитної торгівлі між державами протягом 5 років.

Про це йдеться на сайті Міністерства економіки України.

«Сьогодні Верховна Рада завершила внутрішні процедури, які були необхідні для того, щоб набрала чинності Угода про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією в частині лібералізації торгівлі. До 2029 року передбачається скасування усіх ввізних мит, а також тарифних квот у двосторонній торгівлі. Це відкриє для українських виробників новий ринок збуту, зміцнить експортний потенціал України, сприятиме розвитку бізнесу та національної економіки», - зазначила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Угода буде діяти протягом 5 років – до 31 березня 2029. Виключенням є яйця та продукти з м'яса птиці. Безмитна торгівля цими продуктами діятиме два роки – до 1 квітня 2026 року.

Як стверджують у Міністерстві економіки, угода сприятиме нарощуванню вітчизняними виробниками експорту власної продукції. Зокрема, йдеться про такі продукти як борошно, зерно, молочну продукцію, м’ясо птиці та напівфабрикати, томатну пасту, мед, кукурудзу, пшеницю, соки, цукор тощо.

Нагадаємо, у травні Європейський союз схвалив продовження так званого торговельного безвізу з Україною ще на рік. Узгоджений документ діятиме до 5 червня 2025 року.

А на початку серпня Туреччина ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Відомо, що обсяг двосторонньої торгівлі Туреччини та України у минулому році становив 7,3 млрд доларів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО