НБУ пропонує відмовитися від копійок та ввести нову розмінну монету

Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет із «копійки» на «шаг».

Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний, передає пресслужба регулятора.

«Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як «копійка» фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським», – розповів Пишний.

У НБУ зазначили, що назва «шаг» – стародавнього українського походження, тоді як «копійка» має московське, імперське походження. Шаг уже використовувався як на території України, так і в українській грошовій цифрі (XVI-XVII століття).

За часів Української революції 1917-1921 років до реального грошового обігу було введено грошові знаки з назвою «шаг», що було закріплено на законодавчому рівні. У Нацбанку вважають, що відродження такої практики обґрунтоване історичною та мовною традицією України.

Щоб реалізувати реформу НБУ вже розробив пропозиції щодо необхідних законодавчих змін. Так пропонується встановити, що:

  • співвідношення між «копійкою» і «шагом» дорівнюватиме 1:1;
  • Національний банк розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг «шагів», а також порядок та терміни вилучення з обігу «копійок».

Якщо Рада ухвалить потрібні закони, НБУ розпочне практичну реалізацію ініціативи – карбування та введення монет в обіг. При цьому спеціально не планується вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, і обмінювати їх на шаги. Монети «копійка» та «шаг» обертатимуться паралельно. Громадянам не потрібно вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги.

Нагадаємо, раніше НБУ випустив модифіковані банкноти національної валюти, доповнивши їхній дизайн гаслом «Слава Україні! Героям слава!».

Також Нацбанк випустив пам'ятну монету, присвячену Верховній Раді.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО