Зеленський затвердив нові санкції проти росії: у списку авіакомпанії, окупанти і колаборанти

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію два рішення РНБО, які передбачають застосування санкцій проти низки фізичних та юридичних осіб.

Про це йдеться у відповідних указах глави держави.

Так, згідно з указом №602/2024, обмеження введено проти 74 громадян росії терміном на 10 років. Указ №601/2024 передбачає санкції проти 164 громадян України, росії та осіб із подвійним громадянством.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак розкрив деталі цих рішень. Він розповів, що до списку увійшли компанії, залучені до обслуговування військових аеродромів росії, а також підприємства, що транспортують російську військову техніку, боєприпаси та обладнання.

Крім того, санкції були введені проти юридичних осіб, які імпортують підсанкційні товари, зокрема зброю, компоненти для ВПК з Ірану та Північної Кореї.

Єрмак уточнив, що під обмеження потрапили, зокрема:

  • авіакомпанія «АероСтан» - оператор чартерних вантажних авіаційних перевезень, літаки якої регулярно використовуються для обходу санкцій;

  • ТОВ «Новапорт Холдинг» – підприємство, яке володіє або управляє контрольними пакетами акцій у вантажному терміналі Пулково;

  • ТОВ «Домодєдово Ерфілд» – здійснює управління міжнародним аеропортом Домодєдово;

  • аеропорт Кольцово - здійснює управління міжнародним аеропортом Кольцово, який внесений до переліку аеродромів спільного базування з МО рф та МНС росії.

Окрім того, документ передбачає запровадження 10-річних санкцій проти голови окупаційної адміністрації Херсонської області Володимира Сальдо. Йому заблокували активи, а також позбавили всіх нагород.

Нагадаємо, у травні Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції проти 68 юридичних та двох фізичних осіб.

Також повідомлялося, що президент призначив уповноваженого з питань санкційної політики.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО