Суд продовжив обов'язків експосадовцю Мукачівської міськради

Вищий антикорупційний суд зняв електронний браслет з колишнього начальника відділу комунальної власності та земельних відносин управління міського господарства Мукачівської міської ради Закарпатської області Артура Саміляка, оскільки його так і не надягли. Решту обов'язків продовжили до 23 жовтня.

Таке рішення 23 серпня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд заарештував Саміляка. Альтернативою йому визначили 5 млн грн застави, які за нього внесли. Тому підозрюваний вийшов під наступні обов'язки: прибувати за першим викликом; не відлучатися за межі Закарпатської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування із підозрюваними та свідками у цьому кримінальному провадженні; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Прокурор САП просив продовжити дію всіх обов'язків. Водночас захист просив скасувати обов'язок носіння браслету, оскільки поліція так його і не надягла.

«Клопотання задовольнити частково. Продовжити на два місяці строк дії обов'язків, покладених на підозрюваного (Саміляка – ред.), на підставі ч. 5 ст. 194 КПК України. Визначити термін дії обов'язків, покладених судом на підозрюваного, до 23 жовтня 2024 року включно», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру меру Мукачева Андрію Балозі та колишньому народному депутату Михайлу Ланьо. За даними слідства, мер Мукачево забезпечив ухвалення на сесії міськради рішення про продаж за заниженою у майже 9 разів ціною ділянки приватному товариству, фактичним контролером якого є голова райради, колишній нардеп Михайло Ланьо.

Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки, за яку власникам компанії-оцінювачки надали хабар. В результаті таких оборудок землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн продали усього за 9,6 млн грн.

Попри таку мізерну ціну, міський голова особистим рішенням ще й надав товариству розстрочку платежу на 6 місяців. Збитки територіальній громаді становлять 74,9 млн грн.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО