Експерти відзначають зниження рівня демократії у світі восьмий рік поспіль

2023 рік став найгіршим роком з точки зору вільних та справедливих виборів та парламентського нагляду.

Це констатували у Міжнародному інституті демократії та сприяння виборам (International IDEA), передає Politico.

На думку експертів, це було спричинено залякуванням з боку уряду, іноземним втручанням, дезінформацією та неправомірним використанням штучного інтелекту у виборчих кампаніях.

«Вибори залишаються єдиною найкращою можливістю покласти край демократичному відступу та переламати перебіг подій на користь демократії. Успіх демократії залежить від багатьох чинників, але він стає неможливим, якщо вибори провалюються», – заявив генеральний секретар організації Кевін Касас-Самора.

У Глобальному звіті про стан демократії, який підготувала організація, оцінюється ефективність демократії у 158 країнах з 1975 року до теперішнього часу. За останньою оцінкою, у 47% країн за останні п'ять років спостерігалося зниження ключових демократичних показників, що стало восьмим роком поспіль глобального відкату демократії.

В Африці показники демократії загалом залишалися стабільними протягом останніх п'яти років. Щодо Західної Азії, то більше третини країн показали погані результати, тоді як у Європі спостерігався широкомасштабний спад у таких демократичних аспектах, як верховенство закону та громадянські свободи. Однак у Чорногорії та Латвії було відзначено помітний прогрес.

У дослідженні наголошується, що в Північній та Південній Америці загалом зберігається стабільність, однак у таких країнах, як Гватемала, Перу та Уругвай, спостерігається занепад, особливо у сфері верховенства закону та громадянських свобод.

У більшості країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону спостерігаються незначні спади чи стабільність.

Нагадаємо, за даними опитування, більше половини українців вважають, що наша держава є демократичною.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО