Порушення мовного закону в інтернеті: омбудсмен назвав кількість штрафів

Від початку року надійшло понад 400 скарг за порушення статей закону в мережі, було винесено 49 попереджень та накладено 16 штрафів.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Facеbook.

«З початку 2024 року надійшла 421 скарга про порушення частини 6 статті 27 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної, що регламентує використання державної мови в мережі інтернет» (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році)», – зазначив омбудсмен.

За його словами, з початку року за скаргами було розпочато 161 перевірку щодо суб'єктів господарювання, які вдалося встановити. Більшість сайтів на момент проведення контролю усунули порушення мовного закону.

У той же час, станом на 10 вересня вже винесено 49 попереджень та накладено 16 штрафів за відсутність україномовної версії сайту або за завантаження сайту за замовчуванням недержавною мовою.

За порушення вимог закону з державної мови в інтернеті порушників може бути притягнуто до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 5 100 грн) або попередження, якщо порушення вчинено вперше, нагадав Кремінь.

За повторне протягом року порушення передбачено штраф у розмірі від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500-11900 грн).

Нагадаємо, у липні цього року набула чинності норма мовного закону про мову друкованих медіа. Також повідомлялося, що омбудсмен отримав рекордну кількість звернень у 2023 році.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО