ВАКС затвердив угоду зі слідством у справі про Чернівецьку митницю

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості зі співорганізатором та ще трьома фігурантами справи про зловживання на Чернівецькій митниці.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про бізнесмена Юрія Кушніра, проти якого запроваджено санкції за контрабанду, а також Романа Чебана, Юрія Ватрича та Манолія Фіщука.

«20 вересня 2024 року ВАКС затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та 4 особами, серед яких співорганізатор злочину та ще троє учасників злочинної організації. Відповідно до угоди особи зобов'язані надавати правдиві та детальні викривальні показання щодо участі та ролі інших осіб у вчиненні злочину», – йдеться в рішенні.

Зокрема, йдеться про підсанкційного бізнесмена Олександра Єрімічука, колишнього начальника Чернівецької митниці Миколу Салагору, заступника начальника відділу Чернівецької митниці Геннадія Поцелуйка, заступника начальника митного поста «Чернівці» Миколу Нікулеску, Андрія Ремарчука, Ігоря Савка та Сергія Білобрицького.

Кушніру призначили покаранням 4 роки 9 місяців позбавленні волі умовно зі штрафом у 83,26 млн грн та забороною займатися діяльністю, пов'язаною з експортом та імпортом товарів до України, на строк 2 роки 8 місяців та ще одним штрафом у розмірі 17 тис грн. Він також зобов'язаний протягом року відшкодувати 83,26 млн грн збитків та перерахувати ще 2 млн грн на підтримку Збройних сил України.

Обвинуваченим Чебану, Ватричу та Фіщуку призначили 5 років умовного ув'язнення зі штрафом 255 тисяч гривень та забороною протягом 2 років займатися діяльністю, пов'язаною з експортом та імпортом товарів до України.

Всіх обвинувачених звільнили на випробувальний термін у 3 роки. Внесені застави за Чебана, Ватрича та Фіщука в розмірі 10,9 млн грн перерахують на підтримку ЗСУ.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційної палати ВАКС.

Від «Слово і діло»: зазначимо, що Кушніра також судять в іншій справі про надання хабаря колишньому голові Чернівецької обласної ради Івану Мунтяну.

Нагадаємо, НАБУ і САП завершили розслідувати справу про злочинну організації на Чернівецькій митниці. Один із підозрюваних у справі ексначальник Чернівецької митниці Микола Салагор досі перебуває в слідчому ізоляторі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО