У Гаазі розпочалися слухання за позовом України проти рф щодо порушення морського права

В арбітражному трибуналі в Гаазі розпочалося представлення позиції України у справі проти росії щодо прав прибережної держави в Чорному та Азовському морях та в Керченській протоці.

Про це повідомили у МЗС України у понеділок, 23 вересня.

«23 вересня делегація України на чолі з Агентом України, Послом з особливих доручень МЗС України Антоном Кориневичем розпочала представлення позиції України на усних слуханнях в Арбітражному трибуналі, створеному відповідно до Додатку VII до Конвенції ООН з морського права 1982 року, у справі щодо прав України як прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці (Україна проти росії)», – йдеться у повідомленні.

Справа, позов за яким був поданий Україною у 2016 році, стосується порушення росією основних принципів морського права – права на транзитний прохід, свободи судноплавства, зобов'язання щодо захисту підводного довкілля та підводної культурної спадщини.

Посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич під час виступу в суді в Гаазі наголосив на важливості демонтажу Кримського мосту та поновленні вільного проходу через Керченську протоку.

«Міст нижчий, ніж зазначено у результатах російських досліджень; нижче, ніж цього вимагають власні комерційні інтереси росії; і нижче за будь-який інший мост, сьогодні побудований або навіть запропонований для побудови над міжнародною протокою», – заявив Кориневич.

Посол зазначив, що через Кримський міст деякі з основних класів суден, що використовуються у міжнародній торгівлі, більше не можуть проходити через протоку. Ці судна перевозили українську сталь, зерно та інші продукти харчування до країн світу. А сьогодні цей міст ще й використовується росією для постійного переправлення озброєння на територію Криму.

Дипломат також зазначив, що рф систематично затримує судна, що прямують до українських портів, і забороняє прохід іноземних суден через протоку.

Росія, в свою чергу, відкинула всі звинувачення.

Слухання у Гаазі триватимуть до 5 жовтня 2024 року.

Нагадаємо, у січні цього року суд ООН підтвердив частину звинувачень до росії, які стосувалися фінансування тероризму та расової дискримінації в Криму.

У серпні Україна закликала владу Монголії передати путіна Гаазькому суду.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО