Росія готується на чверть збільшити військові витрати – Bloomberg

Кремль наступного року на тлі війни з Україною планує збільшити витрати на оборону до 6,2% валового внутрішнього продукту країни.

Про це пише видання Bloomberg, якому вдалося ознайомитися з проєктом бюджету рф на 2025 рік.

Повідомляється, що згідно з документом, російський уряд має намір збільшити витрати на оборону до 13,2 трлн рублів (142 млрд доларів) у 2025 році із запланованих на цей рік з 10,4 трлн рублів, що становить 6,2% валового внутрішнього продукту.

Також зазначається, що військові витрати планується скоротити до 5,6% ВВП у 2026 році та до 5,1% у 2027 році.

У виданні вказують, що витрати на національну оборону та внутрішню безпеку росії складуть близько 40% загальних бюджетних виплат рф у 2025 році.

Таким чином, сума коштів, виділених на оборону, є більшою, ніж сукупні суми на освіту, охорону здоров'я, соціальну політику та національну економіку.

Також, згідно з документом,рф передбачає, що витрати на засекречені або невизначені статті зростуть до 12,9 трлн рублів у 2025 році з спочатку запланованих 11,1 трлн цього року, залишаючись на рівні близько 30% загальних бюджетних видатків.

При цьому уряд рф не відповів на прохання Bloomberg прокоментувати витрати бюджету.

Нагадаємо, Україна цього року збільшила витрати на оборону на 500 млрд гривень. На нашій інфографіці можна побачити, як Кабмін планує розподілити витрати держбюджету в 2025 році.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО