Війна проти України: оцінки втрат російської армії

Читать на русском

На тлі великих втрат російської армії на фронті знову почали поширюватися чутки про нову хвилю мобілізації. Агентство Bloomberg із посиланням на джерела повідомляло, що оголосити її можуть до кінця року. Є також інформація, що російське Міністерство оборони пропонувало путіну зробити це ще навесні, скориставшись інавгурацією та зростанням політичної підтримки. Але диктатор відмовився, побоюючись можливих наслідків. Проте на полі бою рф втрачає більше солдатів, ніж встигає набрати добровольців. Оцінки втрат окупантів зібрало «Слово і діло».

Російське командування під час повномасштабної війни лише тричі називало втрати армії в Україні. 2 березня Міноборони заявило, що загинули всього 498 осіб, 25 березня – 1 тисяча 351. При цьому насправді перший місяць вторгнення був одним із найкривавіших для росії.

Востаннє Сергій Шойгу озвучив втрати російської армії 21 вересня 2022-го, коли оголосили першу хвилю мобілізації – загинули на той момент, за його версією, 5,9 тисяч людей.

Водночас союзники України у 2022 році називали цифри набагато вищі. У травні у Міноборони Британії заявили, що могли загинути близько 14 тисяч російських військових. За оцінкою ЦРУ на липень, загинуло близько 15 тисяч військових.

На початку минулого року Британія оцінила кількість загиблих росіян у 60 тисяч, разом із пораненими – до 200 тисяч. Зростання втрат, як вважають у британській розвідці, відбулося після «часткової» мобілізації. Зазначалося також, що за сучасними стандартами у росіян дуже високий показник загиблих, якщо брати співвідношення між пораненими, які вижили і померли. Це пов'язують із низьким рівнем медичної підготовки.

Днями видання Wall Street Journal із посиланням на західну розвідку написало, що російська армія могла втратити в Україні до 200 тисяч убитими та ще 400 тисяч пораненими.

Паралельно свій підрахунок загиблих ведуть російські ЗМІ – ВВС разом із «Медіазоною» (і волонтерами). Їхні цифри ґрунтуються виключно на підтверджених повідомленнях про загибель, тому, як зазначають самі журналісти, дані не відображають реальний рівень втрат.

У травні 2022 року ВВС та «Медіазона» нарахували понад 3 тисячі вбитих, у липні – 4 тисячі 940.

До лютого 2023 року було підтверджено 14,7 тисяч випадків загибелі на фронті в Україні, з них 1,1 тисяча – мобілізовані восени.

Останні підтверджені дані – 70 тисяч загиблих в Україні. Кожен п'ятий – той, хто підписав контракт із російською армією чи Росгвардією після початку повномасштабної війни.

Як з'ясували журналісти, з осені 2023-го втрати добровольців стали перевищувати втрати інших категорій учасників війни, зокрема ув'язнених та мобілізованих. Найчастіше гинуть добровольці віком від 42 до 50 років.

Російські журналісти також намагалися оцінити втрати в Україні на основі Реєстру спадкових справ – їм удалося нарахувати близько 120 тисяч загиблих військових.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, які битви на війні проти України стали найкривавішими для російської армії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: