Які битви на війні проти України стали найкривавішими для російської армії

Читать на русском

Російська армія на тлі наступу на півночі Харківської області втрачає рекордну кількість людей. За оцінками британської розвідки, у травні та червні її середньодобові втрати були максимальними за весь час повномасштабної війни. А загалом за два місяці окупанти втратили понад 70 тисяч військовослужбовців убитими та пораненими. «Слово і діло» пропонує згадати, які битви цієї війни були найкривавішими для росіян.

Наступ на півночі Харківської області російські війська розпочали 10 травня. На думку аналітиків, він мав дві мети: створити буферну зону поруч із Бєлгородською областю та відвернути увагу українських сил від подій на Донбасі.

Однак наступ забуксував. Тиждень тому президент Володимир Зеленський заявив, що він провалився і обійшовся російській армії у близько 20 тисяч убитих.

Це можна порівняти з втратами російської армії біля Бахмута, але там бої тривали з серпня 2022-го до травня 2023 року. З близько 20 тисяч убитих, за оцінкою американської розвідки, більше половини – це найманці ПВК «Вагнер». Якщо рахувати і загиблих, і поранених, то втрати оцінюються у близько 100 тисяч.

У битві за Авдіївку (з жовтня 2023-го до лютого) російська армія могла втратити близько 47 тисяч людей, з них щонайменше 17 тисяч загинули.

Захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська в Луганській області у лютому-липні 2022-го коштувало російській армії близько 11 тисяч убитих. Понад 20 тисяч окупантів було поранено.

Під час битви за Маріуполь в 2022 році було знищено приблизно 6 тисяч росіян. У Вугледарі російська армія втратила понад 5 тисяч людей.

Під час наступу на Часів Яр, активна фаза якого розпочалася у квітні, росіяни втратили близько 5 тисяч військових убитими. При цьому видання Forbes писало про те, що втрати можуть становити до 99 тисяч: у ЗСУ пояснили, що це реальна цифра втрат ворога на всій лінії бойового зіткнення на сході за три місяці.

Біля Лимана Донецької області у травні-жовтні 2022-го окупанти втратили близько 2 тисяч осіб.

Поки що складно оцінити, яких втрат росія зазнала у битвах за Кринки та Роботино, активна фаза яких розпочалася минулого року.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що втрати росії втричі вищі, ніж в України, а на деяких напрямках навіть більше.

Видання The Economist припускає, що загалом на війні могли загинути від 462 тисяч до 728 тисяч російських військових.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: