«Смертність у нас точно не найвища у світі»: демографка прокоментувала звіт ЦРУ

Рівень смертності в Україні точно не найвищий у світі.

Про це в інтерв'ю «Українській правді» сказала директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

Раніше ЦРУ США опублікувало звіт, в якому йдеться, що Україна є країною з найвищим рівнем смертності у світі (18,6 на 1000 осіб) та найнижчим показником народжуваності (6 на 1000).

«Ситуація з народжуваністю, швидше за все, правда під час війни. А що стосується смертності, то тут використаний її загальний коефіцієнт: кількість померлих до загальної чисельності населення. Смертність у нас точно не найвища у світі. Абсолютно точно! Найкращий показник, який ілюструє смертність, і який не залежить від особливостей вікової і статевої структури – середня очікувана тривалість життя. З нею у нас, безумовно, ситуація краща, ніж, скажімо, в Африці чи в більшості азійських країн», – прокоментувала Лібанова.

Вона зазначила, що звіт, швидше за все, підготовлений для політиків, а не для фахівців, оскільки політики дуже часто оперують загальними коефіцієнтами.

Демографка також прокоментувала прогноз ООН щодо скорочення чисельності населення України до 15 мільйонів у 2100 році.

«Звучить як анекдот, перепрошую. Давайте доживемо до 2100 року і побачимо, що тоді буде не тільки з Україною, а взагалі з усім світом. Я не бачила ще жодного довгострокового демографічного прогнозу, який би реалізувався. 5-10-15 років – це максимум для прогнозів. І то, не під час війни», – сказала Лібанова.

Нагадаємо, за даними Опендатабот, у першому півріччі 2024-го смертність в Україні втричі перевищувала народжуваність.

Динаміка смертності та народжуваності українців за часи незалежності – на інфографіці «Слово і діло».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО