Набули чинності обмеження НБУ на суму переказів з картки на картку

З 1 жовтня набув чинності ліміт у розмірі 150 тисяч гривень на місяць для переказів фізичних осіб «з картки на картку» (також відомі як P2P, C2С).

Як раніше повідомляли в Національному банку, обмеження діятимуть пів року – до 31 березня 2025-го включно.

Нові ліміти діятимуть на вихідні перекази по всіх рахунках клієнта, відкритих в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

При цьому ліміт не застосовується:

  • до рахунків волонтерів. При цьому фізична особа має бути офіційно зареєстрована як волонтер, ця діяльність має бути типовою для рахунків користувачів. Також потрібно подати лист від державного органу/військової частини/благодійного фонду про співробітництво в рамках організації збору коштів, надати інформацію про заплановані суми та строки збору коштів із зазначенням мети. У відкритих джерелах має бути інформація, що підтверджує проведення зборів;
  • до осіб, щомісячні доходи яких із підтверджених джерел перевищують 150 тисяч гривень;
  • у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та переказів юридичних осіб;
  • до операцій за реквізитами IBAN.

Як пояснювали в Нацбанку, ліміти були введені для боротьби з «дропами» – людьми, які за оплату передають реквізити та дані своїх карткових рахунків у користування третім особам. Згодом ці рахунки використовуються як «транзитні» для переведення та відмивання незаконних коштів.

Нагадаємо, з 10 вересня Національний банк також запровадив деякі обмеження щодо використання валютних карток за кордоном.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО