Росіяни, ймовірно, захопили Вугледар, але це не вплине кардинально на їхній наступ на Донбасі – ISW

Російські війська, ймовірно, захопили Вугледар Донецької області 1 жовтня. Але неясно, чи доб'ються вони швидкого просування за межі міста в найближчому майбутньому.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Геолокаційні кадри, опубліковані 30 вересня та 1 жовтня, зафіксували, що окупанти встановлюють російські прапори та вільно діють у різних частинах Вугледару.

Аналітики зазначили, що українські війська, ймовірно, уникнули російського оточення, яке призвело б до великих втрат.

В ISW нагадали, що росія здійснила принаймні дві великі наступальні операції у спробі захопити Вугледар у жовтні-листопаді 2022 року та січні-лютому 2023 року – обидві призвели до великих втрат особового складу та військової техніки. Зокрема, один із наступів призвів до майже повного знищення 155-ї бригади морської піхоти.

«Захоплення росією Вугледара навряд чи кардинально змінить перебіг наступальних операцій у західній частині Донецької області. В основному тому, що Вугледар не є особливо важливим логістичним вузлом, і тому, що російські війська контролювали більшість основних доріг, що ведуть до Вугледару до 1 жовтня, а це означає, що вони мали можливість деякою мірою перешкоджати українській логістиці в цій частині фронту. Вугледар також знаходиться приблизно за 30 кілометрів на південь від нинішніх основних зусиль рф у напрямку Покровська, тому російським військам необхідно буде маневрувати по 30 кілометрах відкритої місцевості, щоб суттєво підтримати наступальні операції на південний схід від Покровська», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, вчора вдень у військовій адміністрації області заявили, що бої точаться вже в межах міста. Увечері проєкт DeepState заявив, що Вугледар окуповано. Водночас джерела «Суспільного» у 72-й окремій механізованій бригаді повідомили, що місто не захоплене повністю.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО