НАБУ провело нові обшуки у справі мера Мукачево Балоги

Національне антикорупційне бюро провело обшук в офісних приміщеннях ТОВ «Біном Груп» в Полтаві, а також за місцем проживання Олександра Мікуліна, який має статус свідка у справі міського голови Мукачева Андрія Балоги про зловживання.

Про це йдеться в рішеннях Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Як зазначається, у серпні НАБУ обшукало офісні приміщення ТОВ «Біном Груп» в Полтаві і вилучили там низку жорстких дисків, дані з яких повністю скопійовано спеціалістом.

Також детективи провели обшук за місцем проживання Олександра Мікуліна, який має статус свідка у справі. Детективи з'ясовують обставини його свідчень. Як стверджував Мікулін, до нього зателефонував брат колишнього начальника відділу комунальної власності та земельних відносин управління міського господарства Мукачівської міської ради Закарпатської області Артура Саміляка. Сам Саміляк є підозрюваним у справі Балоги. Родич експосадовця на зустрічі попросив Мікуліна про послугу, яка полягала у перерахуванні коштів на рахунок, які йому надав, а саме 16 тисяч гривень. Ці кошти необхідно було відправити на рахунок співвласник фірми ТОВ «Біном-Груп» Сергія Филя як фізичної особи-підприємця із призначенням платежу «за інформаційні послуги». Мікулін це зробив.

Утім після повідомлення Саміляку про підозру Мікулін змінив свої показання, в тому числі, зазначав, що пригадав про те, що дійсно підписував договір про надання інформаційних послуг, але не пригадує коли та за яких умов. Також під час обшуку в Мікуліна детективи знайшли договір позики грошових коштів, за яким Саміляк позичив Мікуліну 400 тисяч грн. На думку слідства, вказаний договір може бути доказом підкупу свідка Мікуліна.

Тож детективи вилучили в Мікуліна два мобільні телефони, ноутбук та договір позики. На вказане накладено арешт.

Як відомо, антикорупційний суд заарештував Саміляка. Альтернативою йому визначили 5 млн грн застави, які за нього внесли. Тому підозрюваний вийшов під наступні обов'язки

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру меру Мукачева Андрію Балозі та колишньому народному депутату Михайлу Ланьо. За даними слідства, мер Мукачево забезпечив ухвалення на сесії міськради рішення про продаж за заниженою у майже 9 разів ціною ділянки приватному товариству, фактичним контролером якого є голова райради, колишній нардеп Михайло Ланьо.

Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки, за яку власникам компанії-оцінювачки надали хабар. В результаті таких оборудок землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн продали усього за 9,6 млн грн.

Попри таку мізерну ціну, міський голова особистим рішенням ще й надав товариству розстрочку платежу на 6 місяців. Збитки територіальній громаді становлять 74,9 млн грн.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО