НАБУ завершило розслідувати справу ексголови Фонду держмайна Сенниченка

НАБУ і САП завершили розслідувати кримінальне провадження за підозрою колишнього голови Фонду державного майна Дмитра Сенниченка у створенні злочинної організації та інших осіб в участі в ній, що завдало збитків державі на суму понад 700 млн грн.

Про це повідомляють прес-служби органів, не зазначаючи прізвища фігурантів.

За інформацією «Слово і діло», крім Сенниченка у справі також отримали підозри: його радник Юрій Липка, співорганізатор схем Андрій Гмирін, колишні виконувачі обов'язків директора Одеського припортового заводу Микола Синиця і Микола Парсентьєв, екскерівник Об'єднаної гірничо-хімічної компанії Артур Сомов, власники фірми «Агро Газ Трейдінг» Володимир Колот і Олександр Горбуненко, учасник Павло Присяжнюк і виконавчий віце-президент з корпоративної стратегії та розвитку ПАТ «Укрнафта» Денис Кудін.

Водночас матеріали по співвласнику чеської компанії Belanto trade s.r.o. Владиславу Кліщару виділили в окреме провадження. По ньому розглядається клопотання про заочне розслідування.

«Прокурор САП ухвалив рішення про завершення досудового розслідування у справі очолюваної колишнім головою ФДМУ злочинної організації, діяльність якої призвела до збитків державі на суму понад 700 млн грн. Її учасників також підозрюють у легалізації одержаного злочинним шляхом майна на суму понад 10 млрд грн», – інформують органи.

Нагадаємо, НАБУ і САП заочно повідомили про підозру колишньому голові Фонду держмайна Дмитру Сенниченку у створенні та очолюванні злочинної організації. Окрім нього, запідозрили ще 8 людей. Пізніше йому та іншим фігурантам оновили підозри.

За версією слідства, ексголова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко та інші особи здійснили два епізоди злочинної діяльності. Перший – щодо корупції на «Одеському припортовому заводі» (99,56% акцій належить державі). За даними слідства, на початку 2020 року голова ФДМУ домігся обрання «лояльних» членів наглядової ради ОПЗ, які згодом погодили призначення учасника злочинної організації директором заводу. На схемі заводу за період з травня 2020 року по жовтень 2021 року ОПЗ втратило понад 600 млн грн.

Другий епізод стосувався ОГХК. НАБУ і САП встановили, що у жовтні 2020 року організатор ЗО домігся призначення «лояльного» в.о. директора ОГХК. Той, зі свого боку, на виконання вказівок «зверху» впродовж 2020-2021 років від імені держпідприємства умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) із підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами. Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Як встановило слідство, ільменітовий концентрат поставили підприємствам рф та на територію тимчасово окупованого Криму. Це призвело до заподіяння державі збитків у понад 111 млн грн.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО