Кабмін передав «Спецтехноекспорт» під пряме управління Міноборони

Кабінет Міністрів ухвалив рішення передати підприємство «Спецтехноекспорт» у сферу управління міністерства оборони. До цього компанія підпорядковувалася Головному управлінню розвідки.

Інформацію про зміни було опубліковано на сайті Міноборони.

Там розповіли, що рішення про передачу «Спецтехноекспорту» було ухвалено після того, як аудитори «зіштовхнулися із суттєвими перешкодами» під час проведення внутрішньої перевірки.

Тепер відомство має намір провести комплексний аудит діяльності компанії «у зв'язку з виявленими проблемами з дебіторською заборгованістю та іншими фінансово-господарськими порушеннями».

«Серед основних проблем — ненадання доступу до оригіналів документів, затримки з наданням інформації та неповні відповіді на запити, що ускладнює проведення повного аудиту», - уточнили в Міноборони.

Там також заявили, що в подальшому хочуть зайнятися ліквідацією компаній-спецімпортерів, а їхні функції передати Агентству оборонних закупівель.

Нагадаємо, що «Спецтехноекспорт» було передано до Головного управління розвідки Міноборони України у серпні 2022 року. Напередодні журналісти Української правди заявили, що компанія укладала договори за завищеними цінами, а також порушувала терміни постачання зброї. Крім того, «Спецтехноекспорт» нібито заборгував Міноборони понад 820 мільйонів гривень.

У серпні правоохоронці викрили масштабну схему розкрадання бюджетних коштів, виділених на потреби оборони України. Загальна сума збитків державі від дій цих осіб становить понад 1,5 млрд грн.

Також повідомлялося, що правоохоронці викрили схему розкрадання майже 140 млн грн бюджетних коштів, які виділялися на потреби ЗСУ.

Днями також з'явилися чутки про можливе звільнення Кирила Буданова. «Слово і діло» писало, хто і як довго керував українською розвідкою до Буданова.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО