Economist назвав чотири можливі варіанти відповіді Ізраїлю на атаку Ірану

Ізраїль сьогодні знаходиться на межі того, щоб завдати удару по Ірану у відповідь на масштабну ракетну атаку. На відміну від попередніх випадків у прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу не буде проблем із отриманням дозволу від кабінету міністрів.

Видання The Economist назвало чотири можливі варіанти відповіді Ізраїлю.

Як пише видання, Нетаньягу давно виступає за бомбардування об'єктів, де Іран збагачує уран та проводить дослідження для своєї ядерної програми. Але проблема в тому, що ці об'єкти розкидані по всій країні та знаходяться у добре укріплених місцях глибоко під землею.

Щоб влучити по них, знадобиться велика кількість протибункерних ракет, запущених з десятків літаків, що знаходяться на відстані не менше 1200 км від Ізраїлю. ВПС Ізраїлю є найпотужнішими в регіоні, але навряд чи їм вдасться відстрочити ядерну програму Ірану більше ніж на кілька місяців.

Найвразливішою стратегічною ціллю були б основні порти Ірану, зокрема нафтові термінали, які забезпечують більшу частину валютного доходу. В Ізраїлі вважають, що їхнє знищення завдасть серйозного удару по і без того слабкій економіці Ірану, що згодом може спровокувати заворушення в країні.

Третій варіант — націлитись безпосередньо на лідерів Ірану, як Ізраїль це робив у випадку із ХАМАС чи «Хезболлою». Але, як пише видання, це також складно реалізувати: високопосадовці майже напевно сховаються в секретних захищених місцях, як тільки ізраїльський удар здасться неминучим. До того ж, наслідки таких атак передбачити завжди складно.

Найбільш очевидною військовою відповіддю Ізраїлю був би удар по ракетних базах Ірану за принципом «око за око». Видання вважає, що цей варіант із найменшою часткою ймовірності спровокує черговий ракетний залп з боку Ірану.

«То чому ж, більш ніж через тиждень після ракетної атаки Ірану, Ізраїль досі не завдав удару у відповідь? Не всі у сфері безпеки Ізраїлю поспішають змінити Близький Схід. Декілька генералів країни радять виявляти обережність. Для початку вони вважають, що Ізраїль не може дозволити собі розпочати кампанію такого масштабу без координації зі своїм головним союзником, США. Але президент Джо Байден привселюдно висловився проти ізраїльської атаки на нафтову інфраструктуру Ірану, оскільки це ризикує призвести до різкого зростання світових цін на енергоносії напередодні виборів в Америці. Досі президент також виступав проти ізраїльської атаки на ядерні об'єкти Ірану», – зазначає Economist.

Крім того, деякі ізраїльські військові стурбовані тим, що провокування повномасштабної війни з Іраном, тоді як Ізраїль все ще бореться з ХАМАС у Газі, а тепер і з «Хезболлою» у Лівані, призведе до небезпечного виснаження ресурсів.

Нагадаємо, в Міноборони Ізраїлю обіцяли, що відплата за ракетну атаку Ірану буде «смертоносною, точною і несподіваною».

При цьому Іран погрожує країнам Перської затоки та іншим союзникам США на Близькому Сході, якщо їх території або повітряний простір будуть використані для атаки.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО