Ізраїль готовий масштабно відповісти на атаку Ірану, але не битиме по ядерних об'єктах – ЗМІ

Читать на русском
Ізраїль розглядає масштабну відповідь на ракетну атаку Ірану. Серед цілей – об'єкти видобутку нафти та військові бази, удари по ядерних об'єктах поки що не плануються.
ndtv.com

Ізраїль готовий відповісти на масований ракетний удар Ірану більш рішуче та публічно, ніж у квітні. Але поки що Тель-Авів не планує завдавати ударів по ядерних об'єктах.

Про це пише The New York Times.

Ізраїль заборонив в'їзд до країни генсеку ООН: причинаГлава МЗС Ізраїлю оголосив генсека ООН небажаною персоною і заборонив йому в'їзд до країни через надо невизначену позицію щоло ударів Ірану.

Як пише видання, протягом багатьох років Ізраїль та Іран уникали прямої конфронтації. Але тепер обидві країни, схоже, готові піти на ризик прямого, тривалого та надзвичайно дорогого конфлікту.

За словами шести ізраїльських та одного американського чиновника, Ізраїль ще не прийняв рішення як саме реагувати на ракетну атаку Ірану. Масштаб реакції також залежатиме від рівня підтримки – як практичної, так і риторичної – з боку США. Точна реакція буде зрозумілою вже після Рош га-Шана.

Американський чиновник зазначив, що Білий дім у ході переговорів із ізраїльським урядом вкаже на відносно невелику шкоду від атаки Ірану та закличе до стриманості. Але очікується, що ці заклики не матимуть великого впливу.

Ймовірно, контратака Ізраїлю буде набагато потужнішою, ніж відповідь на перший запуск балістичних ракет Ірану у квітні – тоді було завдано обмежених ударів по іранській ППО. На думку Ізраїлю, ця відповідь була надто незначною і стриманою.

На цей раз Ізраїль може націлитись на об'єкти видобутку нафти та військові бази. Пошкодження нафтопереробних заводів може завдати шкоди і так слабкій економіці Ірану, а також викликати хаос на світових ринках нафти.

При цьому, незважаючи на припущення ЗМІ, Ізраїль наразі не планує завдавати ударів по ядерних об'єктах Ірану, хоч і розглядає зусилля щодо створення програми ядерної зброї як загрозу своєму існуванню.

Як пише Financial Times, від ударів по іранських ядерних об'єктах Ізраїль застерегли США та інші країни «Великої сімки».

«Ми обговоримо з ізраїльтянами, що вони збираються робити... Усі семеро з нас (G7 – ред.) погоджуються з тим, що вони мають право на відповідь, але вони мають відповісти пропорційно», – заявив журналістам президент США Джо Байден.

Як повідомляє Politico із посиланням на джерела, США активно спілкуються з Ізраїлем щодо відповіді. Серед можливих варіантів, які розглядаються, — удари по підтримуваних Іраном ополченцям або безпосередньо під силу Корпусу вартових ісламської революції в Ємені чи Сирії.

Нагадаємо, увечері 1 жовтня Іран завдав масованого удару по Ізраїлю, запустивши близько 180 балістичних ракет. У ЦАХАЛ заявили, що більшість ракет було збито.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв Ірану відплату за масований ракетний удар.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: