Зеленський підписав указ, який передбачає ліквідацію усіх МСЕК

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо корупційних скандалів із представниками медико-соціальних експертних комісій.

Відповідний указ було опубліковано на сайті глави держави.

Згідно з документом, усі медико-соціальні експертні комісії мають бути ліквідовані з 31 грудня 2024 року. При цьому МОЗ має протягом місяця підготувати закон про запровадження нового оцінювання особи з обмеженням повсякденного функціонування.

Крім того, рішення РНБО передбачає:

  • створення робочих груп щодо перевірки рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності посадовим особам, у тому числі й прокурорам;

  • підготовку плану цифровізації проходження всіх етапів медико-соціальних експертних комісій;

  • проведення аудиту нарахувань пенсійних виплат по інвалідності посадовим особам;

  • обробка особливостей перетину державного кордону колишніми посадовими особами, які мають інвалідність;

  • внесення змін до законодавства, які визначали б голову та членів МСЕК суб'єктами кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

Нагадаємо, засідання РНБО, присвячене цьому питанню, відбулося сьогодні. За його підсумками стало відомо, що генеральний прокурор Андрій Костін подає у відставку.

Раніше повідомлялося, що 50 прокурорів Хмельницької області оформили групу інвалідності за допомогою керівниці обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи, яку викрили на незаконному збагаченні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО