У Молдові розповіли, скільки грошей витратила рф на підкуп голосів перед виборами

Протягом двох останніх місяців з рф до Молдови було переказано майже 40 млн доларів США для підкупу виборців на виборах та референдумі.

Про це заявив голова Генерального інспектората поліції Віорел Чернеуцану, повідомляє NewsMaker.

За його словами, тільки в жовтні росія і пов'язані з нею особи переказали понад 24 млн доларів через додаток «Промсвязьбанку». А у вересні сума переказів склала 15 млн доларів.

Схема підкупу була реалізована через боти в Telegram. Так, боти допомагали людям встановлювати додаток «Промзв'язокбанку», а пізніше на їхні рахунки надходили кошти. За даними поліції, у системі встигли зареєструвати 138 тисяч номерів із Молдови.

«Важливо, щоб усі наші громадяни розуміли, що їх втягують у незаконну схему», – сказав Чернеуцану, додавши, що правоохоронці задокументували вже 520 осіб, причетних до схеми підкупу виборців.

Нагадаємо, голосування відбулося у неділю, 20 жовтня. Згідно з підсумковими даними, найбільше голосів громадян на виборах отримала чинна президентка Майя Санду, на другому місці – кандидат від партії соціалістів Олександр Стояногло.

Також відомо, що ЦВК опрацювала усі 100% протоколів референдуму. Більшість громадян Молдови – 50,46% – підтримали конституційні зміни, що дозволяють країні приєднатися до Євросоюзу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО