Маск підтримує регулярні контакти з путіним з кінця 2022 року – WSJ

Американський мільярдер, засновник компаній SpaceX та Tesla Ілон Маск з кінця 2022 року підтримує регулярні контакти з російським президентом володимиром путіним.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на кількох чинних і колишніх чиновників у США, Європі та росії.

За їхніми словами, розмови торкаються особистих тем, ділової та геополітичної напруженості. Ці контакти викликають занепокоєння у деяких членів нинішньої адміністрації президента США з огляду на доступ Маска до певної секретної інформації.

При цьому інформація про контакти Маска з Кремлем, схоже, є секретом, що ретельно охороняється. Декілька чиновників Білого дому заявили, що не знали про них.

Крім того, після 2022 року Маск спілкувався з кількома високопоставленими російськими чиновниками, зокрема головою адміністрації путіна Сергієм Кирієнком. Про що вони говорили, неясно.

Видання нагадує, що після повномасштабного вторгнення росії Маск робив публічні заяви на підтримку України, а також пожертвував кілька сотень терміналів Starlink. Але пізніше у 2022 році його погляди на війну, схоже, змінилися: Україна не змогла використати Starlink для атаки на російський флот, заборонялося також використовувати термінали у наступальних операціях.

Його дії, пише WSJ, збіглися з державним та приватним тиском з боку Кремля.

У жовтні Маск виступив у Twitter із «мирною пропозицією» по Україні, що передбачає нейтралітет країни та збереження Криму за росією. З того часу, як розповіли WSJ колишній і чинний джерела у розвідці, Маск і путін почали підтримувати регулярні контакти, які продовжилися і в 2024 році.

Восени 2022 року політолог Ян Бреммер заявив, що Маск розповів йому про свою розмову з путіним, зокрема про «червоні лінії» Кремля. За словами Бреммера, Маск передав йому повідомлення про те, що «рф збереже Крим і нейтралітет України незважаючи ні на що, і що вона відповість на українське вторгнення в Крим ядерним ударом. Маск сказав, що «потрібно зробити все, щоб уникнути такого сценарію», зазначив Бреммер.

Крім того, за даними видання, наприкінці 2023 року російський президент попросив Маска не активувати термінали супутникового зв'язку Starlink на Тайвані, щоб надати послугу лідеру Китаю Сі Цзіньпіну.

Нагадаємо, восени 2022-го журналісти повідомляли, що Маск міг безпосередньо спілкуватися з путіним перед публікацією «мирного плану» для України. Бізнесмен це заперечував.

У лютому цього року Маск заявив, що путін «у жодному разі» не може програти війну, і тому не варто надавати допомогу Україні.

Він також вважає, що військові конфлікти на Близькому Сході та в Україні можуть перерости у Третю світову війну. І закликав відновити «нормальні відносини» з росією.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО