ВАКС затвердив угоду з фігурантом справи про збитки підприємства МінАПК

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену з колишнім директором Полтавської філії державного підприємства «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» Андрієм Чуясовим. Йому призначили 4 роки умовного ув'язнення.

Таке рішення 22 жовтня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, за умовами угоду Чуясов буде співпрацювати зі слідством і надасть викривальні показання. Також він перерахує 150 тисяч гривень на розвиток держпідприємства ЦСЕНСМ. Саме держпідприємство надало згоду на затвердження такої угоди.

«Затвердити угоду про визнання винуватості, яку уклали прокурор САП та обвинувачений (Чуясов – ред.) у кримінальному провадженні. Визнати (Чуясова – ред.) винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, та призначити йому узгоджене сторонами угоди покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки з позбавленням права обіймати посади в суб'єктах господарювання усіх форм власності, пов'язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, на строк два роки, зі штрафом у розмірі п'ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 грн. На підставі частин 2-4 статті 75 КК України звільнити (Чуясова – ред.) від відбування призначеного покарання у виді 4 років позбавлення волі з випробуванням, встановити йому іспитовий строк тривалістю 2 роки», – йдеться в рішенні.

Раніше суд продовжив розслідування справи про 9,1 млн грн збитків ЦСЕНСМ. Також Апеляційна палата вдесятеро зменшила заставу підозрюваному організатору цієї справи.

Нагадаємо, 2 березня 2023 року НАБУ і САП повідомили про підозру колишнім директорам ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу» (ДП «ЦСЕНСМ») та Полтавської філії ДП «ЦСЕНСМ» у зловживанні службовим становищем. Також підозру вручили бенефіціару та директору двох приватних компаній.

Дії осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, бенефеціару і керівнику приватної компанії додатково інкримінують пособництво за ч. 5 ст. 27 ККУ.

За даними слідства, на початку 2020 року посадовці уклали договори на постачання приватним компаніям зерна майбутнього врожаю. Згодом підозрювані умисно внесли зміни до цих договорів – скасували пункт про вимогу враховувати ринкові ціни на момент поставки. В результаті зерно продали майже за вдвічі меншою за ринкову ціною. Цим держпідприємству заподіяли 9,1 млн грн збитків.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО