Дев'ятикратно обіцяний реверс газу зі Словаччини почнеться з 1 вересня

Читать на русском

Компанія «Укртрансгаз», засновником якої є НАК «Нафтогаз України», повідомила, що реверсні поставки газу зі Словаччини почнуться з 1 вересня.

Про це йдеться в повідомленні української компанії, пише «Слово і Діло».

Згідно з повідомленням, через точку підключення «Будніце» можна буде щодня закачувати до 27 млн куб. м блакитного палива. Нагадаємо, меморандум про реверс газу, який передбачає два варіанти поставок, Україна і Словаччина підписали 28 квітня.

Зауважимо, що загальна кількість обіцянок як попередньої влади, так і нинішнього керівництва країни щодо початку реверсних поставок газу зі Словаччини сягає дев’яти.

Зокрема, левова частка з них належить екс-міністру енергетики Едуарду Ставицькому. Так, 3 травня 2013 року він заявив, що 15 травня того самого року в тестовому режимі почне функціонувати реверсний канал поставок газу з ЄС через Словаччину. Разом з тим він заявив, що перші обсяги газу зі Словаччини надійдуть в Україну вже до кінця липня 2013 року. Крім того, Ставицький обіцяв, що до кінця того самого року будуть відкриті 100% реверсні поставки газу зі Словаччини. Цікаво, що жодної з перерахованих вище обіцянок екс-міністр енергетики не виконав.

Своєю чергою, Петро Порошенко, бувши кандидатом у президенти України, пообіцяв, що реверсні поставки газу зі Словаччини почнуться з 1 жовтня 2014 року, а нинішній міністр енергетики Юрій Продан заявив, що головним завданням уряду є диверсифікація поставок газу й нафти в Україну.

Як повідомлялося раніше, 10 квітня 2014 року міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак повідомив, що Словаччина почала підготовку до реверсних поставок газу в Україну. Він також додав, що політичних переговорів з приводу реверсних поставок між Україною і Словаччиною не було, починаючи з грудня 2013 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: