Регіони хочуть грошей!

Читать на русском

Зазвичай прийняття держбюджету в Україні супроводжується протяжною та виснажливою боротьбою в парламенті, проте цього року головний фінансовий закон було прийнято в один день. Одним з головних пояснень швидкісного прийняття Держбюджету-2013 було прагнення забезпечити регіони місцевими бюджетами, аби країна увійшла в новий рік з оновленими розрахунками. Таку думку висловлювали і в уряді, і в парламенті.

Проте новорічні свята минули, а місцеві бюджети й досі не прийняті. Станом на 4 січня поточного року було затверджено лише 76,9% від загальної кількості місцевих бюджетів різних рівнів (9300 бюджетів з понад 12 тисяч).

Після перестановок в Кабінеті Міністрів за своєчасне прийняття бюджетів доводиться відповідати Віце-прем'єр-міністру Олександру Вілкулу. Відчуваючи недобре, він повідомив ще під час селекторної наради 28 грудня про перенесення остаточної дати прийняття місцевих бюджетів на 10 січня.

Зауважимо, що регіональні видатки стали чи не найголовнішим джерелом роздору в новому Держбюджеті. Вже через два дні після його прийняття Інна Богословська заявила, що видатки місцевим бюджетам потрібно збільшувати. Вимоги щодо перегляду фінансування пролунали зі Львівщини, Сумщини, Херсонщини та Запоріжжя.

Найбільшого галасу здійняли навколо бюджету столиці. Голова КМДА, регіонал Олександр Попов оперативно, в день прийняття Держбюджету, проаналізував новий кошторис та зробив резонансну заяву, що Київ просто не зможе функціонувати зі скороченим фінансуванням. Довго воювати з однопартійцями Олександру Павловичу не довелося, адже йому пообіцяли найближчим часом переглянути фінансування столиці. Проте бюджет Києва й досі не затверджено, розгляд питання перенесено на другу половину січня.

Окрім регіонів, новим Держбюджетом невдоволені й окремі відомства. Про бажання переглянути статті видатків заявили новопризначений Міністр соціальної політики Наталія Королевськанародний депутат Анатолій Близнюк, Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

Реагуючи на побоювання громадськості, перший заступник голови адміністрації Президента України Ірина Акімова пообіцяла, що в 2013-му році буде продовжено фінансування виплат вкладникам Ощадбанку СРСР з державного бюджету, а Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що до бюджету будуть внесені зміни для фінансування лікування дітей з ревматоїдним артритом. Про необхідність перегляду бюджету заявив і Президент Віктор Янукович.

Отож, новий Держбюджет прийнято, а регіони живуть  старими. Обіцянки чиновників збільшити фінансування місцевим бюджетам та окремим галузям викликають побоювання: більше грошей в бюджеті не стане, а підвищення видатків загрожує посиленням дефіциту бюджету, розпродажем державного майназалученням нових державних позик.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: