Стратегічно наобіцяли і тактично пішли

Читать на русском

Розпочнемо з епілогу: в  Україні на повну силу вирує стихія, в містах та на міжміських шляхах автомобілі стоять в кілометрових заторах, гинуть літні люди та безхатченки… Саме в цей «найсприятливіший» момент Президент приймає рішення про пониження рангу Міністерства надзвичайних ситуацій до державної служби. Прекрасне рішення -  винних тепер точно не дошукаєшся, як і рятівників.

Окрім боротьби з несприятливими погодними умовами кадрові перестановки Глави держави поставили під загрозу виконання й інших стратегічних проектів. Найбільше питань виникає до колишнього Міністра інфраструктури Бориса Колеснікова: в розпал скандалу з горе-потягами корейського концерну Hyundai Борис Вікторович тихо пішов працювати «звичайним» депутатом. Хто нестиме відповідальність за виконання підписаної ним Державної цільової програми розвитку аеропортів, побудову тисяч обіцяних квартир, за підготовку до зимової Олімпіади 2022 року, реалізацію програми «Хокей України»? До речі про нового Мінінфраструктури, яким став гендиректор «Укрзалізниці» Володимир Козак: сподіваємося, що нове міністерське крісло сприятиме виконанню його старих обіцянок перед залізничниками.

Схожа ситуація й навколо Міністерства енергетики: його колишній очільник Юрій Бойко обіцяв нам вихід з енергетичної залежності, лідерство у видобутку газу в Чорноморському регіоні, нові підприємства з переробки надлишку вугілля на газ,  в кінці-кінців, на Юрію Анатолійовичу також лежить відповідальність за скандал з невідомим підписантом угоди про будівництво LNG-терміналу. Тож бажаємо йому успіхів на новій посаді Віце-прем’єр-міністра й виконання всіх продекламованих обіцянок. Що стосується колеги Юрія Бойка, який замінив його на посаді голови Міненерго, Едуарда Ставицького, то він також залишив по собі низку незавершених обіцянок в Міністерстві екології.

А Сергій Тігіпко, напевно, полишить свої зусилля із запровадження в Україні соціальної карти, за яку він так боровся, будучи Міністром соціальної політики. Зусиллями Сергія Леонідовича в Україні мав також з’явитися інститут бізнес-омбудсмена та шість мільйонів нових робочих місць, а всі діти мали б виховуватися в родинах, і цей перелік обіцянок можна продовжувати дуже довго. Проте не відомо, чи перейматиметься цими ідеями новий Міністр соціальної політики Наталія Королевська, яка має власну думку стосовно подальшої роботи відомства.

І наостанок, проект реформування збройних сил Президент Віктор Янукович запланував разом з Дмитром Саламатіним, а втілювати в життя буде вже з Павлом Лебедєвим, який міністерську посаду обійматиме вперше. Побоювання також викликають обіцянки стосовно євроінтеграційного напрямку розвитку України, адже Міністерство іноземних справ отримало нового керманича в особі Леоніда Кожари. До того ж, уряд покинув головний «євроінтегратор» Валерій Хорошковський.

Таким чином, українська народна гра в обіцянки продовжується: чиновники дають купу обіцянок, успішно переходять на інші посади, і там знову обіцяють.  Це забезпечує постійний кругообіг українських політиків на державних посадах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: