Тарифи на електрику: скільки в середньому платять європейці

Читать на русском

Росіяни навесні взялися з подвійною силою знищувати об'єкти української енергетики. Після кількох масштабних атак ситуація склалася гірше, ніж узимку 2022-го – половина енергосистеми пошкоджена. На тлі необхідної масштабної ремонтної кампанії обговорюється можливе підвищення тарифів на електроенергію. Влада ще не говорила про це прямо, але, наприклад, Національний банк уже заклав у свій інфляційний прогноз «швидке та суттєве» підвищення цін на електрику. Поки що «Слово і діло» вирішило порівняти, скільки за світло в середньому платять європейці (дані за друге півріччя 2023-го).

На інфографіці – скільки за електроенергію в середньому платять жителі країн Європи. Українці мають фактично найнижчий тариф.
Тарифи на електрику для населенняСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Українці у перерахунок на валюту платять за один кіловат 0,06 євро. Фактично це найнижчий тариф у Європі, стільки ж платять лише у Туреччині.

Найвищі ціни на електроенергію у Німеччині (0,40 євро за кВт-год), Бельгії та Ірландії (0,38 євро кВт-год).

У Данії один кіловат коштував 0,36 євро, на Кіпрі – 0,35 євро, в Італії – 0,33 євро, у Чехії – 0,32 євро, у Латвії – 0,28 євро, в Австрії – 0,27 євро, Франції – 0,26 євро, Нідерландах – 0,25 євро, Фінляндії – 0,24.

У Греції, Естонії, Іспанії, Португалії, Литві вартість одного кВт-год становила 0,23 євро, у Польщі та Швеції – 0,22 євро, у Словенії – 0,21 євро, у Люксембурзі – 0,20 євро.

Жителі Норвегії, Румунії та Словаччини в середньому платили за кіловат електроенергії 0,19 євро, жителі Ісландії – 0,16 євро, Хорватії та Молдови – 0,15 євро, Болгарії та Македонії – 0,12 євро, Албанії та Угорщини – 0,11 євро, Сербії та Чорногорії – 0,10 євро, Боснії та Герцеговини – 0,08 євро, Косово – 0,07 євро.

Нагадаємо, у червні минулого року в Україні майже вдвічі зросли тарифи на електрику для населення, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Також ми писали, скільки електроенергії Україна імпортувала та експортувала протягом повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: