Податки-2018: що змінилося та як це позначиться на бізнесі й споживачах

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

По-перше, в ідеалі, звичайно, не має бути постійних змін та якихось нововведень. Система не має змінюватися щомісяця. Щодо цих нововведень, то є спірні моменти й те, що ще належить змінити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи зміни до Податкового кодексу, які діють із 1 січня.

Акцизи на алкоголь і тютюнові вироби

«Згідно зі змінами, передбачене поступове підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби та алкогольну продукцію. Це, з одного боку, наповнення бюджету. Зрозуміло, що це державна монополія. Але в умовах, коли купівельна спроможність населення дуже низька, підвищення акцизів веде більшою мірою не до збільшення надходжень до бюджету, а до збільшення контрабанди, тінізації економіки та підробок на відповідних ринках», – зазначив Невмержицький.

Ніна ЮжанінаНародний депутат України
Южаніна запевнила, що із 2018 року в Україні скасують податок на прибутокСказано 26 жовтня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Тютюн і алкоголь – товари постійного попиту, тому через такі нововведення якість продукції згодом може бути набагато гіршою, додав експерт.

На його переконання, в нашій ситуації перш за все потрібно зменшити податки для малого та середнього бізнесу.

Податки vs. бізнес

«Сьогодні в нас підвищена облікова ставка до 16%, доступ до кредитів дуже низький, а саме малий бізнес створює робочі місця. На сьогодні в Україні дуже багато держпідприємств, ми запустили приватизацію, але навряд чи вона буде ефективною, тому що купівельна спроможність вкрай низька. Їх просто нікому купувати, тому що в подальшому їх потрібно фінансувати», – пояснив він.

Має бути внутрішня державна програма, яка передбачить зниження податків для внутрішніх і зовнішніх інвесторів, уточнив фахівець.

Він наголосив, що це дозволить наповнити економіку.

З одного боку, здається, що підвищивши акцизи й податки, підвищимо надходження до бюджету, але це самообман. Ефект абсолютно зворотний – тінізація, фіктивне підприємництво та ухилення від податків.

«Бізнес просто не має можливості платити ті податки, які є сьогодні», – підкреслив економіст.

Податок на заробітну плату

«Якщо говорити про податок на мінімальну зарплату, то виходить, що мінімалка в нас на сьогодні в кілька разів нижча, ніж межа бідності за світовими мірками», – констатував Невмержицький.

За його словами, необхідним є відновлення економіки хоча б до рівня 2013 року.

Податки в Україні: що обіцяють українські політики з приводу реформи системиСлово і Діло з'ясовувало, як українські політики обіцяють реформувати систему податків у країні.

«Хоча нам тоді здавалося, що корупція вже досягла максимальних розмірів. А в реальності після того бюджет впав удвічі. Це ефект реальної повномасштабної війни. Тобто абсолютно руйнівний ефект для економіки дали реформи, яких, по суті, не було. Було лише збільшення корупції», – продовжив експерт.

Економічний колапс

У підсумку ми отримали колосальне падіння економіки, більше, ніж у всіх країнах на пострадянському просторі, звернув увагу фахівець.

«Показники говорять самі за себе. Інфляція вдвічі вища, ніж у РФ, яка під санкціями», – зазначив він.

Тому в податковій системі головне, на що варто робити упор, – зниження податків для малого й середнього бізнесу.

«Зниження податків дозволить наповнити бюджет насправді. Збільшується купівельна спроможність. Люди все одно витрачають кошти в торговій мережі. За рахунок масовості ми б побачили серйозні показники збільшення надходжень до бюджету. А збільшення податків, яке відбувається, сприяє зворотному ефекту. Особливо на сьогодні», – резюмував Євген Невмержицький.

За даними «Слова і Діла», народний депутат України Ніна Южаніна запевнила, що з 2018 року в Україні скасують податок на прибуток, однак не змогла виконати обіцяне.

Детальніше про те, що обіцяють українські політики щодо реформи системи, – в нашому огляді за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: