Топ-10 народних депутатів, які надіслали найбільше запитів

Читать на русском

Крім недоторканності, народні депутати мають досить широкі права, й одне з них – можливість надсилати запити та звернення. Це дає можливість отримати офіційну інформацію від чиновника будь-якого рівня або від бізнесмена, що працює в Україні. Якщо депутатське звернення не потребує суворих формальностей, до того ж депутату на нього можуть і не відповісти, то запит – це вимога нардепа отримати офіційну відповідь на свої запитання. Запит має розглядатися на засіданні Ради, в той час як звернення відразу надсилається адресату.

Те, що нардепи активно роздають обіцянки направити запит із будь-якого приводу, ми переконалися, проаналізувавши, як вони потім виконують свої запевнення. Також «Слово і Діло» поцікавилося, наскільки активно нардепи користуються своїм правом, і побачили, хто з них надіслав найбільше запитів.

Писати чи не писати: як нардепи виконують свої обіцянки щодо депутатських запитів та зверненьАналітики Слова і Діла розібралися, чому депутати часто замість запиту направляють лише звернення та наскільки сумлінно вони виконують свої обіцянки в цій сфері.

Загалом народні депутати Верховної Ради VIII скликання з початку каденції надіслали 18 тисяч 734 запити. Найбільше запитань у парламентарів було до Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України. Найчастіше запити надсилали фракція БПП та позафракційні депутати.

До топ-10 найактивніших нардепів, які надіслали найбільше запитів, увійшли п’ять депутатів від БПП та п’ять позафракційних нардепів. Очолює трійку лідерів Олександр Домбровський (БПП), який надіслав 454 запити. На другому місці – Едуард Матвійчук (позафракційний), в його активі 405 запитів. Трете місце посів Руслан Сольвар (БПП), який надіслав 381 запит.

До десятки лідерів за кількістю відправлених запитів увійшли Яків Безбах (позафракційний), в активі якого 344 запити, Андрій Іллєнко (позафракційний) – 343, Іван Рибак (БПП) – 311, Василь Яницький (БПП) – 308, Михайло Головко (позафракційний) – 294, Дмитро Добродомов (позафракційний) – 278, Іван Мельничук (БПП) – 251 запит.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» з'ясовувало, які обіцянки давали народні обранці з приводу запитів.

Нагадаємо, народні депутати VIII скликання надіслали 1 тисячу 41 запит до Міністерства внутрішніх справ України.

Також ми з’ясували, які дев'ять нардепів VIII скликання не надіслали жодного запиту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: