ВРП відсторонила суддю, яка виправдовувала російську агресію

Читать на русском
За даними слідства, суддя називала захоплені території України «звільненими», а окупантів «нашими» та визнавала АР Крим частиною рф. Також неодноразово відвідувала тимчасово окупований Крим та зустрічала там новий 2023 рік.
Дзеркало тижня

Вища рада правосуддя відсторонила від здійснення своїх обов'язків суддю Світлану Федорець, яка виправдовувала агресію рф.

Про це повідомляє прес-служба ВРП.

«Федорець С.В. на підставі зібраних доказів повідомлено про підозру за частиною третьою статті 436-2 Кримінального кодексу України за такі дії, як виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників, вчинені службовою особою, за що передбачено покарання до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна», – заявили правоохоронці.

ВРП задовольнила клопотання генпрокурора Андрія Костіна та тимчасово – до 3 вересня 2023 року – відсторонила суддю Якимівського районного суду Запорізької області Світлану Федорець (відряджену до Звенигородського районного суду Черкаської області) від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

За даними слідства, вона називала захоплені території України «звільненими», а окупантів називала «нашими» та визнавала АР Крим частиною рф. Посадовиця неодноразово відвідувала тимчасово окупований Крим, зокрема, навіть зустрічала на півострові новий 2023 рік.

6 липня Печерський суд міста Києва обрав їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 2 мільйонів гривень.

Раніше Федорець була суддею Якимівського райсуду у Запорізькій області. Через тимчасову окупацію цієї території у червні 2022 року її відрядили до Черкащини, де спочатку призначили суддею, а потім обрали головою районного суду.

Нагадаємо, раніше ВРП дозволила арештувати суддю Верховного суду Князєва.

Також мера Рівного на рік відсторонили з посади.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: