20 місяців повномасштабної війни: що обіцяє Зеленський

Читать на русском
Володимир Зеленський за останній місяць давав обіцянки щодо посилення оборонного потенціалу України та постачання ППО, власної участі у виборах.
Reuters

Вже 20 місяців Україна протистоїть повномасштабній російській агресії. На порядку денному підготовка до зимового періоду, коли росія напевно намагатиметься атакувати енергетичну інфраструктуру. Тому багато обіцянок президента Володимира Зеленського цього місяця пов'язані із посиленням оборонного потенціалу України. Докладніше – у матеріалі «Слово і діло».

Про розвиток військово-промислового комплексу

Цього місяця президент багато говорив про розвиток оборонного потенціалу України, зокрема тому, що у Києві проходив спеціалізований міжнародний форум.

Зеленський за час повномасштабної війни відвідав 23 країниВолодимир Зеленський за час повномасштабної війни здійснив 11 турів до союзників, відвідавши загалом 23 країни.

На Міжнародному форумі оборонних індустрій було представлено 252 компанії з 30 країн світу – Європи, Америки, Азії, Австралії. У своєму виступі Зеленський обіцяв створити спеціальний Оборонний фонд, щоб забезпечити додаткові ресурси «для розвитку військових виробництв та підтримки відповідної співпраці, для створення нових військових об'єктів та програм, необхідних для оборони та піклування про наших воїнів».

Фонд фінансуватиметься за рахунок дивідендів від державних оборонних активів та прибутку від продажу конфіскованих російських активів.

Також президент пообіцяв, що Україна стане одним із ключових світових виробників зброї та оборонних систем. Усі обіцянки у процесі виконання.

На початку жовтня Зеленський обіцяв, що Україна завдяки домовленостям із союзниками матиме більше засобів протиповітряної оборони, а також артилерії та далекобійної зброї.

Щодо ППО, то Німеччина обіцяла Україні зимовий пакет допомоги, до якого входять системи ППО Patriot, Iris-T, Gepard. Інші системи також обіцяли поставити Болгарія, Норвегія, Литва, США та Іспанія, докладніше – на інфографіці.

Частково виконано обіцянку щодо далекобійних ракет: 17 жовтня Зеленський підтвердив, що США передали Україні ракети ATACMS дальністю 165 км. ЗСУ вже випробували їх, вдаривши по російських аеродромах у Бердянську та Луганську.

Німеччина все ще не планує постачати Україні далекобійні ракети Taurus.

Крім того, Зеленський обіцяв, що Бельгія в 2025 році поставить Україні американські винищувачі F-16.

Про вибори в Україні

Знову і знову в Україні повертаються до питання проведення виборів наступного року. Володимир Зеленський сказав, що якщо Рада та Кабмін «знайдуть відповіді на виклики, пов'язані з виборами», то їх можна буде провести і під час воєнного стану. Серед таких викликів він назвав доступ громадян до голосування – за кордоном та на фронті.

Зеленський також обіцяв, що балотувався б у президенти під час війни, але після закінчення – ні. «Я не можуть втекти під час війни», – зазначив він.

Спікер парламенту Руслан Стефанчук назвав щонайменше п'ять проблем, пов'язаних із можливим проведенням виборів-2024: право військових на голосування та висування, право біженців на голосування, проведення виборів на окупованих територіях, фінансування виборів та вільний доступ до ЗМІ.

Тобто поки що питання з проведенням виборів залишається відкритим.

Про евакуацію українців із Ізраїлю

7 жовтня війна спалахнула Близькому Сході. Зеленський звернувся до українців і закликав у разі потреби звертатися до посольств за допомогою. «Україна допоможе всім своїм людям, хоч би що відбувалося», – обіцяв він.

Українці стали реалістами: як змінилися настрої щодо закінчення війниДедалі більше українців схиляються до того, що війна триватиме півроку-рік чи більше. Як змінювалися настрої суспільства – на інфографіці.

За кілька тижнів з Ізраїлю до Румунії вилетіли вже чотири евакуаційні рейси, які вивезли понад 500 українців.

Крім того, понад 330 українців хочуть евакуюватись із Сектору Гази. На жаль, поки закриті пункти пропуску українське посольство нічим не може їм допомогти. Але, за словами дипломата Євгена Корнійчука, співробітники посольства в Єгипті готові зустріти їх у будь-який час і за необхідності допомогти з документами.

Поки що можна говорити про те, що обіцянка виконується.

Про вступ до Євросоюзу та НАТО

Зеленський знову пообіцяв, що Україна обов’язково стане членом НАТО. Поки що навіть приблизних термінів немає, хоча, як каже Єнс Столтенберг, усі «союзники згодні з тим, що Україна стане членом Альянсу».

Наразі реальнішою є перспектива членства України в Євросоюзі. 8 листопада Єврокомісія має подати оцінку прогресу України на шляху до членства, є інформація, що вона буде позитивною. У такому разі офіційні переговори щодо вступу можуть розпочатися у грудні.

Кілька разів протягом останнього місяця Зеленський обіцяв, що Україна виконає усі сім рекомендацій Єврокомісії для початку переговорів. «Ми виконаємо усі рекомендації. Для нас дуже важливо сьогодні, щоби ми в цій конкретиці жили. Ми дуже конкретна держава. Тому що під час війни потрібно робити те, що ти пообіцяв», – сказав Зеленський міністрам ЄС.

При цьому раніше в Кабміні заявили, що на 100% усі рекомендації до жовтня виконані не будуть.

Виконав президент обіцянку чи ні, буде ясно після публікації доповіді Єврокомісії.

Нагадаємо, про обіцянки Зеленського за попередній місяць можна прочитати у нашому матеріалі.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: